onsdag, januari 30, 2013

Barack Obama Version 2.0?


Det verkar som att Barack Obama äntligen tar tag i den politiska riktning han vann valet på 2008.
Att utse John Kerry till utrikesminister slår an en mer diplomatisk ton än den Hillary Clinton stått för, bla hennes något kontroversiella uttalanden i ett ännu ej befriat Libyen och hennes obehagligt positiva reaktioner på avrättningen av Bin Laden - på främmande mark. Jag har länge haft  en känsla av att Hillary Clinton var en Jobs post som Barack Obama tvingades ta med sej på resan mot seger 2008 - vad vet jag?

John Kerry har rest sej. Han utsattes för mycket grov smutskastning under sin egen presidentkandidatur. Sedan dess har han haft viktiga uppdrag i många av de oroshärdar där USA def varit del av orsaken. Det är skönt att höra att han ser diplomati som ett alternativ till dessa eviga bomber!

Till detta kommer då nomineringen till ny försvarsminister - republikanen Chuck Hagel. En kritiker av kriget mot Irak och ovillig att bomba Iran - samt restriktiv att gå med på Israels alla nycker. Det återstår att se om hans partikamrater ska klara valet mellan pest eller kolera ...

Är detta Barack Obama Version 2.0 - the real thing? Vi får vänta och se - min kristallkula är grumlig.

Janne


måndag, januari 21, 2013

Nike Markelius har en del att berätta


Läs den här artikeln 

Jag kanske inte är en blues nörd så - men texten är tvärsäker!

Sen är det så att jag 2010 funderade över motsatsen till utanförskap 

Ha en bra måndag!


Janne

PS måste bara låta denna länk gå i repris - den är kanske än mer angelägen idag än när jag såg den första gången DS

onsdag, januari 16, 2013

I mörkret är alla fascister grå - i visionens ljus spricker dom


Å ena sidan kan man förbanna det fascistiska mörker som sänker sig över Europa - eller så får de partier som påstår sej stå för ljuset tända visionens facklor.

Det går inte längre att föra en 'lagom' liberal politik där man litar till att 'lagom' stora skandaler ska ge nya röster till ett alternativt 'block'. Ett 'hope-plock' som bara marginellt är intresserat av att ta itu med de strukturella problem som med allt större tydlighet håller på att bita sej fast och utradera känslan av samhället VI.

Jag ser hur vi långsamt men säkert accepterar att tågen inte tål snö - att patienter ska ligga i korridorer - att skolan missar både socialt och pedagogiskt - att privatiseringen nu är så självklar i offentlig sektor så inte ens den mest förhärdade kollektivist höjer sin röst - att FAS3-tåget rullar allt snabbare (utan tidtabell) med allt fler passagerare - att människor utförsäkras - att man inte behöver samma vård i inlandet som vid kusten osv.

Ett samhälle som i sina grundfunktioner avhänder sej ansvaret till privata aktörer, tappar snart nog kontroll. Samma privata aktörer använder med självklarhet våra allt färre skattekronor för att skapa 'vinst' för sitt eget bolags bästa - i mina öron låter det rakt av ineffektivt.

Med jobbskatteavdrag får vi som enstaka individer under en kort period mer i plånboken - förutsatt att vi har jobb! Arbetsgivaren har just idag, intet att vinna på detta tveeggade svärd. Arbetsgivaren kan dock i en framtid pressa löner med hot om avsked/neddragningar - man väntar helt enkelt in att arbetslösheten ska växa och drabba fler sektorer.

Den dagen så står vi där med högre egenavgifter, lägre lön och ett sämre skatteunderlag. När det verkligen kommer att krisa då ökar skatterna och plötsligt så är det 'okul' även för den som råkar ha en lön att ta ut.

Jag förbannar inte mörkret - jag ser att det finns flyktingar och sen finns det invandrare. Med en liten vink om att båda grupperna har behov och behövs - vi slipper inte undan att bli mångkulturella - vi måste för vårt eget BNPs skull hitta rätt väg och utan 'gråtrollens' förbannelse.

Jag ser ett sönderslaget Grekland där rena nazi partier växer fram. Jag ser 'sparbeting' som bara drabbar de som inget har. Jag ser hur man 'räddar' banker, men kastar ut de 'skyldiga' ur sina bostäder i Spanien. Det hände även här - bankerna satte folk på bar backe under vår 'välskötta' kris i början på 90-talet. Många offer från den krisen lever mitt ibland oss - men med eviga skulder.

Att det mörka blå molnet från höger sveper in över hela västvärlden kan inte gått någon förbi? Men förstår människor vad de faktiskt passivt står å glor på? Förstår dom att samhället kommer att till den grad hårdna, att fundamentet för ens ett väldigt litet liitet 'vi' - fullständigt rämnar?

Där i spillrorna finns det plats för SD och deras stödtrupper och stödtrupperna har fortf  kängor och behöver inte gå till Storkyrkan tillsammans med Jimmie Åkesson - iklädda svensk folkdräkt.

De extremt högerextrema har fått ett tyst mandat att ta tag i järnrören och föra sommaren 2010 vidare ... risken finns att även Solsidan kommer att skuggas av dessa moln - för ingen tror väl att dessa unga arga män är helt obildbara?

Nu citerar jag Björn Elmbrant:

"När nazismen segrat i Tyskland 1933 diskuterades hotet på Socialdemokraternas partistyrelse. I protokollen kan vi läsa ordföranden Per Albin Hanssons analys: Bara genom att ”sörja för folket” kan vi mota fascismen. Med andra ord: Att öka den sociala tryggheten för dem som  var på väg att falla ut."

Per Albin var inte bara visionär - han var pragmatiker också - en viss skugga faller dock över hans minne, pga  Ådalen.

Men Björn E. - vad jag saknar dina krönikor i radions P1! Dom var både oroande roliga underfundiga och bemängda med kunskap!

Janne

lördag, januari 12, 2013

Nora - med sina systrar


Jag har i stort sett bara hört puffarna för dokumentären kring 'Nora' - första avsnittet sänds på söndag den 13 januari - i radions P1. Barnet Nora som av myndigheter sattes under beskydd hos Roslagens elevhem. Nora som med sej hade vissa direktiv från köparen. Det är henne det handlar om.

Krav som var tydliga även för utföraren och 'so far' har vad jag förstått Roslagens elevhem accepterat villkoren - Nora har ett självskadebeteende med de krav som följer på det. Nora skulle hållas inom väggarna och hon som icke myndig skulle inte knalla ute - allra minst på nätterna.

Jag tolkar kanske - jag kan inte återge ett exakt citat av Barn Ombudsmannen, men jag återger det jag tror jag hörde på radion:

"Roslagens elevhem har ett föräldraansvar, ansvar att skapa en relation till denna unge för att minska risken för att hon ska smita ut"

Vidare - Psykoterapin som hon skulle få hann det inte bli något av. Tittar man på pengar med en dygnskostnad på 5000 kr så kanske man kan kräva mer för 'pengen'?

Om man som vårdansvarig hade tagit ansvar för Nora så hade hon faktiskt haft chansen att inte behöva träffa Göran Lindberg. Sannolikheten hade varit ännu större att hon sluppit Göran Lindberg, om vårdhemmet hade haft meddelarfrihet och inte varit en privat  institution. Detta blir tydligt då personal tillstår att man var medveten om att Nora faktiskt prostituerade sej.

Om alla ansvariga myndigheter hade satt sina resurser på prov och följt upp vad som faktiskt hände/händer på Roslagens elevhem, så kanske tre huvudmän kunnat larma tidigare? Detta sagt att det borde vara fallet oavsett att ett 'bigshot' Göran Lindberg finns med i bilden - eller hur?

Det är kommunen (socialtjänsten) det är landstinget (psykiatri) det är stat (socialstyrelse mfl) - alla dessa instanser har ett ansvar för vad utföraren faktiskt gjorde och framgent gör.

Nora smet tydligen ut vid vilken tidpunkt som helst från Roslagens elevhem och 'köparen' kollade inte att avtalet om att hon faktiskt skulle hållas inom instutitionens väggar verkligen hölls.

Det blir lätt så, om man fäster för många fiktiva händer vid samma kropp. Som du vet - höger hand vet inte vad vänster hand har gjort och här har vi en eller flera beställare och bara en utförare som uppbär hela arvodet - men vem hos 'beställarna' är ansvarig för att Nora inte hölls inom väggarna?

Ingen ... det kommer att bli utfallet. Den ägare av Roslagens elevhem som uttalade sej i radio senast idag sa frankt och utan prut 'det här är sånt som händer' - om det hade varit min dotter det hände, så hade jag försökt hitta varje möjlighet att ge Göran Lindberg en 'sista måltid'.

Nå - om vi nu fortfarande tror på privatisering i vårdsektorn så är det helt uppenbart att vi måste få vissa regleringar på plats? Så vi som beställare får koll på vad den privata vården faktiskt utför?

Regleringar som innebär att vi kan mäta värdet av given vård utan att behöva tänka på pengar - det är de som kommer ut ur vården som ska leva med oss alla! - eller?

Ser man det krasst så undrar jag vad den månghändade köparen kommer att göra för att Nora ska klara detta larm som media skapat kring hennes nu återigen bräckliga situation?

En situation som vi hade sluppit med ett mer enhänt håll i tömmarna.

Slutligen men kanske allra mest - Göran Lindberg - du sitter där i din borg isolerad från oss andra - men det är egentligen du som ska berätta - tillstå och göra Nora fri från det helvete du är ansvarig för - var är du med dina ord - du som var så vältalig?


Janne

onsdag, januari 09, 2013

den starkes rätt ...


Jag hade tänkt hoppa den här debatten - det luktar för mycket av Saudiaffären - det luktar utelämnandet till Egypten ... det luktar för mycket av sekretess ovanpå annan sekretess ... kvar blir bara spekulationer.

Fler lögner och fler bortförklaringar - Centerns idéprogram framstår som rent av skitiga fransar på en nyvävd trasmatta - om man dristar sej till en jämförelse.

Lyssnar man på UDs pressansvarige så finns enligt honom inget att säga och är man som jag - en förhärdad medborgare van vid en demokrati som sköts av andra och inser att den egna medverkan är oönskad - ja då faller hela pusslet på plats. UDs pressansvarige må ha känt sej 'kränkt' men visst faan lät han mer än lovligt arrogant?

(rättar mej själv - talstrecket får stå kvar - men det är inte ett citat från någon myndighet)

- Nu är det ju så att dessa två svenska män har sitt ursprung i Somalia - tydligen redan det en tillräcklig grad av skuld - att ha sitt ursprung i fel land? (SD kan nog ge svar ... eller?)

Frågan är för oss 'inrikeslevande' om utrikesministern agerar i samtycke med världens största demokrati eller om det finns beslutsfattare högre upp? För SÄPO kan väl inte ge sej självt rätten att dels fatta beslut om rikets säkerhet och att samtidigt undergräva mänskliga rättigheter? 'Löjets skimmer'
Att man är svensk medborgare är inget som USA respekterat när man sökt terrorister - minns Bromma - så det kan vi glömma.

Många fångna - få skyldiga ... är inte intressant. USA behåller ansiktet som den 'sanna' demokratin oavsett - mycket märkligt i ljuset av hur USAs folk upplever kontrollen efter 9/11.

Sverige sällar sej till minsta motståndets lag - och vilken är den lag som tvingar oss att bli så smala så att svenska medborgare inte ska kunna lita till att ens få de mest rudimentära smulorna av juridiskt skydd?

Kanske för att en president i USA skriver på dödsdomar utom alla lagar? Att även han kan avrätta en egen medborgare utan att bry sej om sitt eget rättsväsende, lagar som där hemma i varje delstat säger att du är oskyldig intill motsatsen är bevisad - precis som lagen säger här.

Denne demokrat och president - avrättar en medborgare från USA, med hjälp av en militär drönare - dessutom i ett land där man inte för krig - Jemen.

Undran - Varför tro att de av USA kidnappade svenskarna med rötter i Somalia plötsligt ska åtnjuta ett rimligt rättsskydd i USA?

En svensk borde i denna situation få starkare skydd, än om samma person hade hamnat i delo med tex Kina ... typ logiskt?

Feg svensk politik .. feg svensk realpolitik - som bara leder till mer våld


Janne

lördag, januari 05, 2013

Skäll inte på alliansen


Jag tror fortfarande att det är bättre att Röda Berget synar den egna politiken innan man ger sej på andras – den egna politiken innehåller i dagsläget Magdalenas RUT avdrag och Stefans kärnkraft.

Två viktiga aspekter som Röda Berget kanske ska söka fog för och dessutom lyckas förklara för oss som vet mindre om den nya Socialdemokratiska rörelsens rörelse framåt – vem är viktig i det här samhället?

En stark socialdemokrati eller de som förväntas rösta på nämnda parti?

Vad är den rosa rosens vilja inför flertalet? Vid närmare eftertanke borde det kanske stått 'den röda rosen bemängd med blå fläckar? .. Vad vet jag som icke sakkunnig.

Janne