lördag, oktober 09, 2010

Konkurrens och miljö

Som du säkert vet och märkt så bestämde sej vår riksdag för att bryta sönder Postens monopol – jag minns nu inte huvudargumenten för att det var så himla bra … men vi har nu en konkurrensutsatt distribution av vår post och det slår mej att det i de flesta distrikt – kanske alla – så snurrar det runt en bil för varje företag för att hämta upp och dela ut post. Det är i mina ögon dels en direkt miljöbelastning och dessutom verkar det bli onödigt dyrt?

Innan 3G var ett faktum så skulle varje teleoperatör ha sin egen mobilmast – samägande var uteslutet – dom var ju såå unika allihop. Att det var Teracom som satte upp alla master och att det nog i princip var samma komponenter var det ingen som brydde sej om – men så fick vi betala skjortan per samtalsminut. När 3G nätet rullades ut visade det sej bli för dyrt för operatörerna att ha egna master – och då går det tydligen bra att samäga infrastruktur.

Hur kan det komma sej att staten inte avkräver postdistribuerande företag att samordna sin logistik? Miljön skulle besparas utsläpp och rimligen skulle transportkostnaden totalt sett sjunka och det borde vi kunna få del i med lägre porton?

Inga kommentarer: