torsdag, november 04, 2010

Kan vi nu se klart på den sista resten av feodalism?

Boken om kungen är inte bara en bok om kungen .. det är en bok om en liten maktfullkomlig klick av människor som under många generationer har ägt och äger mer än de behöver och som tillåter sej utsvävningar som luktar utnyttjande av ’tredje part’. Denna lilla klick har haft mycket makt och har fortfarande en hel del makt – maktutövandet sker lite diskret och jag kan tänka mej att de nu vrider sina händer i raseri och bara hoppas att ’faran över’ snart skall ljuda.

Nu hänger det på våra media hur ’snälla’ man tänker vara mot kungahuset – traditionen bjuder att vi skall blunda för en hel del – tex att Kungen som vår statschef inte får sitta i företags styrelser – men han äger ett antal företag – det blundar man för .. bla

Sen hoppas jag att detta ska väcka frågor om vårt statsskick verkligen är ändamålsenligt och ska vi verkligen ha ett ämbete som går i arv?

Jag tycker det vore självklart att avskaffa kungahuset för att betona att vi är en demokrati och inget annat. Att vi alltid strävar efter att den bäst lämpade för jobbet – vilket jobb det än må vara – tar jobbet. Verkar inte det vettigt?

Vad ska vi ha istället? Ingenting! Det räcker med vår statsminister som faktiskt är det sanna statsöverhuvudet. Du kanske tycker det sprakar för lite och är trist? Hmmm – kanske dags att göra statsbesök mindre gnistrande – lite lägre budget – höj taket i sjukförsäkringen istället.

Inga kommentarer: