lördag, januari 12, 2013

Nora - med sina systrar


Jag har i stort sett bara hört puffarna för dokumentären kring 'Nora' - första avsnittet sänds på söndag den 13 januari - i radions P1. Barnet Nora som av myndigheter sattes under beskydd hos Roslagens elevhem. Nora som med sej hade vissa direktiv från köparen. Det är henne det handlar om.

Krav som var tydliga även för utföraren och 'so far' har vad jag förstått Roslagens elevhem accepterat villkoren - Nora har ett självskadebeteende med de krav som följer på det. Nora skulle hållas inom väggarna och hon som icke myndig skulle inte knalla ute - allra minst på nätterna.

Jag tolkar kanske - jag kan inte återge ett exakt citat av Barn Ombudsmannen, men jag återger det jag tror jag hörde på radion:

"Roslagens elevhem har ett föräldraansvar, ansvar att skapa en relation till denna unge för att minska risken för att hon ska smita ut"

Vidare - Psykoterapin som hon skulle få hann det inte bli något av. Tittar man på pengar med en dygnskostnad på 5000 kr så kanske man kan kräva mer för 'pengen'?

Om man som vårdansvarig hade tagit ansvar för Nora så hade hon faktiskt haft chansen att inte behöva träffa Göran Lindberg. Sannolikheten hade varit ännu större att hon sluppit Göran Lindberg, om vårdhemmet hade haft meddelarfrihet och inte varit en privat  institution. Detta blir tydligt då personal tillstår att man var medveten om att Nora faktiskt prostituerade sej.

Om alla ansvariga myndigheter hade satt sina resurser på prov och följt upp vad som faktiskt hände/händer på Roslagens elevhem, så kanske tre huvudmän kunnat larma tidigare? Detta sagt att det borde vara fallet oavsett att ett 'bigshot' Göran Lindberg finns med i bilden - eller hur?

Det är kommunen (socialtjänsten) det är landstinget (psykiatri) det är stat (socialstyrelse mfl) - alla dessa instanser har ett ansvar för vad utföraren faktiskt gjorde och framgent gör.

Nora smet tydligen ut vid vilken tidpunkt som helst från Roslagens elevhem och 'köparen' kollade inte att avtalet om att hon faktiskt skulle hållas inom instutitionens väggar verkligen hölls.

Det blir lätt så, om man fäster för många fiktiva händer vid samma kropp. Som du vet - höger hand vet inte vad vänster hand har gjort och här har vi en eller flera beställare och bara en utförare som uppbär hela arvodet - men vem hos 'beställarna' är ansvarig för att Nora inte hölls inom väggarna?

Ingen ... det kommer att bli utfallet. Den ägare av Roslagens elevhem som uttalade sej i radio senast idag sa frankt och utan prut 'det här är sånt som händer' - om det hade varit min dotter det hände, så hade jag försökt hitta varje möjlighet att ge Göran Lindberg en 'sista måltid'.

Nå - om vi nu fortfarande tror på privatisering i vårdsektorn så är det helt uppenbart att vi måste få vissa regleringar på plats? Så vi som beställare får koll på vad den privata vården faktiskt utför?

Regleringar som innebär att vi kan mäta värdet av given vård utan att behöva tänka på pengar - det är de som kommer ut ur vården som ska leva med oss alla! - eller?

Ser man det krasst så undrar jag vad den månghändade köparen kommer att göra för att Nora ska klara detta larm som media skapat kring hennes nu återigen bräckliga situation?

En situation som vi hade sluppit med ett mer enhänt håll i tömmarna.

Slutligen men kanske allra mest - Göran Lindberg - du sitter där i din borg isolerad från oss andra - men det är egentligen du som ska berätta - tillstå och göra Nora fri från det helvete du är ansvarig för - var är du med dina ord - du som var så vältalig?


Janne

Inga kommentarer: