tisdag, januari 14, 2014

Skolan är inte lösningen just nu


Tiggaren på gatan är inte hjälpt av att vi beskyller Rumänien (m.fl. länder) för korruption.

Lösningen på problemet är att här och nu stötta tiggarna med ett drägligt boende, kanske hitta riktiga jobb och utveckla en plan för att de ska kunna leva hemma i sitt eget land (kanske genom yrkesutbildning). Om EU inte bara ska vara en union för pengars och varors fria rörlighet, utan även vara ett fredsprojekt så är det i den här situationen vår plikt att visa solidaritet.

DN säger att EU pumpar in stora belopp för att hjälpa romer, men att det finns korrupta krafter som skär mellan. Lösningen är enkel - Fäll tex Rumänien i Europadomstolen och ta över de hjälpprojekt som skall drivas på plats - låt inte en krona passera en rumänsk bank!

Jag håller med DN om att det långsiktiga målet måste vara att medverka till att människor ingår i det samhälle där de bor. Men vad det gäller integration så kanske Sverige inte har så mycket att skryta med och med växande klyftor här, så får vi allt mindre anledning att slå oss för bröstet.

Vi måste titta på våra egna utslagningsmekanismer för att kunna medverka för drägligare förhållanden i tex Rumänien och Bulgarien. Även Frankrike borde få en å annan straffrunda för sin behandling av romer.

Bo Rothsteins prat om att förhindra förnedring av människor är märkligt - menar han verkligen att tiggaren skall svälta ihjäl medan EU försöker eliminera korruption i tex Rumänien?

Det är här och nu som tiggaren behöver vår solidaritet, att jag och andra ger av det vi har, kan väl inte påstås hindra politiker att börja arbeta för en förändring?

DN borde använda sin möjlighet att rapportera och påverka för att tvinga igång det politiska arbetet.
DN borde ta kontakt med andra media i Europa och utbyta artiklar och erfarenheter så att medvetenheten om problemen fördjupas i hela EU-'familjen'.

Det finns en liknöjdhet från EU inför den växande polarisering som smyger fram och den gynnar bara de fega brunaktiga som sprider stinkande lögner om det mesta - men främst om de icke svenska.

Janne

2 kommentarer:

Britta Ljunggren sa...

http://www.dn.se/ledare/kolumner/diskursen-om-elandet/

Kram Britta

Britta sa...

http://www.dn.se/ledare/kolumner/diskursen-om-elandet/

Kram Britta