onsdag, oktober 08, 2014

Centerns partiledare spelar nu rollen som "Annie with the gun"


Jag som tvivlat, medger att Stefan Lövfen gjorde väldigt bra ifrån sej i sin första partiledardebatt - inte så att han är en stor retoriker med ett målande språk. Inledningen kändes lite träig, men när han väl började bli så konkret man nu kan bli innan en budget är lagd, tycker jag att det fanns substans i det han sa.

Hans markerade avstånd till SD var skönt att höra och att han inte gick på Jimmie Åkessons invit kring vinster i välfärden hedrar honom. För visst var det uppenbart att Jimmie Åkesson sträckte ut sin 'räddande' hand,  när han gång på gång upprepade att SD är en spelare - men S Mp och V är för svaga?

En sak som jag vill se mer i debatten med SD är att man skiljer på invandrare och flyktingar. SD kommer undan alltför lätt. Vi skulle få ännu sämre vård i Sverige,  om vi inte hade läkare från så olika länder som Ryssland, Iran och Somalia - tex. Vi har annan vårdpersonal  och lokalvårdare på sjukhusen från världens alla hörn - även från landet i väst - drömmarnas USA. 

Invandringen är nödvändig! Flyktingar ska ha skydd. Vi i Sverige måste agera för att övriga Europa tar ett större ansvar - vi är ett av många västländer som genom vapen och restriktioner har bidragit till en negativ utveckling i länder som Syrien. Vi måste aktivt driva på så att flyktingar i det direkta närområdet får skydd och att dessa flyktingar inte behandlas illa där de är. För i tex Turkiet Libanon och Jordanien så ses inte 'invandrare' med blidare ögon än här! Dessutom är dessa länders vilja och förmåga att hjälpa miljoner flyktingar begränsad. 

Så en aktiv debatt mot SD om invandringen och den ofrivilliga flykten från förtryck måste prioriteras.

En annan sak som gjorde mej glad, är Lövfens ödmjukhet och tydlighet kring det parlamentariska läget, tyvärr är Annie Lööf allt annat än ödmjuk - hon nedlåter sej till en debatteknik där jag som åhörare inte kan kontrollera halten av sanning i hennes påståenden - tex ang friskolereformen. 

Annie Lööf påstår att S och Mp svek och då ska hon minsann inte prata med dem om något annat heller? Är det ett moget agerande från en partiledare?  Jag undrar verkligen om hennes parti  gett henne mandat att agera 'Annie with the gun'? Det är länge sedan jag hört en politiker uttrycka sig så raljerande utan att själv vilja svara tydligt på sakfrågor. 

Ska C förbli ett parti som labbar runt med olika liberala idéskolor och prata om allas rätt utan att i praktisk politik, styra där politiker ska styra? Annie with the gun sköt vilt mot alla som bara andas att: -  "Vi kanske kan göra annat med pengarna än fylla riskkapitalisters fickor?".Man kunde ju tänka sej att hon inflikat något som  - "Klart vi vill ha mesta ut av våra skattepengar" Men nej mormor får kosta hur mycket som helst i vård och omsorg  - bara det är privat (för att i min tur raljera lite). 

Det hade varit på sin plats att hon tonat ned sin roll som oppositionspolitiker och kanske kanske svarat Lövfen lite mer sakligt på de tydliga inviter han faktiskt gav - jag tror C förlorar i respekt hos den breda allmänheten om man spelar SD i händerna på det här destruktiva sättet.

Att Jan Björklund är en mer slipad juvel och ibland rätt kul, är väl inget vi behöver lägga tid på - men även han pratar om svek och pratar om det omöjliga i att 'lita på' regeringen - må vi få en mer entydig 'sanning' om det påstådda sveket!

Till skillnad från Annie Lööf, så håller Jan Björklund iaf en springa öppen till sin garderob vad gäller skolan - bra! Men vad som trillar ur garderoben då dörren väl åker upp,  återstår att se ...

En intressant sak är att Alliansen säger att Sverige är fantastiskt - javisst!

Men det var inte borgerligheten som la grunden för välfärden - det var inte heller arbetslösa, sjukskrivna eller dagdrivare, som skapade det som Alliansen i åtta år velat sälja ut. 

Sverige fick ett guldläge efter kriget - världen skulle byggas upp igen - vi jobbade så mycket att vi inte klarade av att göra allt själva - bla kom en miljon finnar och spädde på vårt BNP. Sen kom greker, turkar - listan kan göras lång.

Arbetsmoralen har alltid varit hög i detta land och det ska inte Alliansen förringa med sitt lilla skitord 'Arbetslinjen'.  Jag har aldrig träffat någon som inte vill göra rätt för sej - men många hindras på en rad olika sätt - dessa människor är inte i 'Utanförskap' - det är tänkande och röstande människor som tyvärr drabbas av den politik som Alliansen bedrivit:

- Dumpade löner
- Otrygga anställningsvillkor
- Nedrustade trygghetssystem
- Ett gäng med miljarder till privata FAS 3 anordnare
- Meningslös jobbcoaching i privat regi
- En arbetsförmedling som faktiskt inte stärker den enskilde med nya kunskaper

Det är det som är den egentliga 'Allianslinjen' - ställ människor mot varann och bjud in SD

Hemskt mycket tack Alliansen - ta med er flosklerna när ni går ...


Janne


Inga kommentarer: