fredag, april 01, 2016

En ny form av Nigeriabrev?

En vacker morgon,  början på vår-  väcks jag av den där ilskna signalen från min fasta telefon ...
Någon ringer från okänt nummer och detta till trots väljer jag att svara. Idag ångrar jag inte det,  för det blev rätt intressant. 

'Hello sir - I'm calling from Microsoft service center - it is a problem with your computer' . 

Lätt sömndrucken undrar jag inom mej själv 'vem faan är det här, en drogad indier?'  Efter en sån där mental fördröjning som jag tror de flesta av oss upplever inför nya situationer svarar jag - 'Vem är du?' 

 'Sir - do you talk English?  I'm calling because our Microsoft server indicates signals from your computer that is not normal, We need you to restart your computer and verify your license number' .

Ok (tänker jag)  - en tekniker som inte är svensk som ringer till en svensk i Sverige - men inte kan ett ord av svenska, vill ha mitt licensnummer för min Windows kopia - i min dator ... Hmmm - vilken av mina tre datorer har han stoppat ned sina smutsiga fingrar i och hur kopplar han det till det här numret i Roslagen?

'English is an international language and every one knows it'  blir svaret då jag undrar över varför han inte kan svenska. (En stilla undran över svenska generationer före mej som faktiskt inte kan ta hand om tech support)  Man kan samtidigt undra över varför han har så stark brytning och samtidigt representerar det mest engelskspråkiga företaget någonsin?

Vid det här första samtalet förhåller jag mej så neutral man nu kan,  utan att förargas över bristande kunskaper i svenska/engelskt uttal och om nu mitt problem är så stort och att jag kan hota andra - varför ringer inte Microsoft i Sverige upp mej och på ren svenska - 'ring tillbaka på det här numret så löser vi problemet'.  Stort frågetecken.

Min  indier har en rätt bra strategi  - att få mej att bortse från kopplingen mellan mitt telefonnummer och  någon av mina datorer (ADSL).  Han hävdar sin legitimitet, med att just dom har till uppgift att sortera ut dessa upptäckta problem och att det är just dom i Skottland som fått uppgiften att ringa upp drabbade kunder.

Vid det här laget är jag inte bara klarvaken - rent ut sagt förbannad.  Han vill att jag ska starta min dator - han vet alltså inte att jag har tre? Dessutom är alla för ovanlighetens skull avstängda - så jag frågar 'do you get strange signals from my computer at this very moment'? Visst får han det ...

Är det så enkelt att man plockar telefonnummer från div siter och sen 'tokringer'? 

Vi funderar inte mer över det - jag ville för min del undvika att ge kopplingen mellan mitt telefonnummer och dator(er).

Jag avslutar samtalet med typ 'I don't trust you - you can't verify who you are' och langar på luren - men kvar finns misstanken att de trots allt har en hållhake på mej ... 

Jag uppdaterar alla möjliga program som kan säkerställa varje individuell dator och kör kontroller och visst - det dyker upp sk trojaner hijackers och lite annan skit - men inget som indikerar att de skulle hittat kopplingen mellan mej, tre datorer och mitt telefonnummer ... 

Någon hållhake har de - men jag verkar inte ha gett dem den sista och det är här man måste stå emot
Ringer någon upp dej och påstår att just din dator är ett hot - det är ok - för så är det - men vem ringer och i vilket syfte? Därför behöver behörig myndighet ge råd i hur man hanterar såna här situationer - för det är inte lätt! 

Jag är själv programmerare och jag vet hur man kan sätta en ovillig kund på sin egen tallrik och sen hävdar kunden  'intrång' - men det var lite avvikelse.

Vi går framåt i berättelsen - idag den dag som var igår så surrade den fasta igen - okänt nummer på skärmen. Jag väljer iaf att svara (ni inser att jag är avog mot dolda nummer). Jo samma smattrande stämma från nu tre eller fyra dagar sedan:

'Sir - do you talk English?  I'm calling because our Microsoft server indicates signals from your computer that is not normal, We need you to restart your computer and verify your license number' .

Samma kille, samma budskap, normalt ska man bara lägga på - men det gjorde inte jag. Frågade efter varför han ringer igen och säger att jag inte litar på att den som ringer från dolt nummer är den han ger sej ut för att vara/representera. 

Jag hänvisar till att jag ville ha ett nummer att ringa tillbaka till i vårt första samtal - men det fick jag inte inte då och än mindre nu.

Min kontrahent går ganska snart upp i falsett och börjar skrika och plötsligt kommer sen en annan röst i luren 'You where transfered to me' . 'Visst' - brothers in arm - han förklarar samma problem från det första samtalet och att om jag släpper iväg mitt licensnummer är livet den vår det borde vara - den vi längtar efter.

Nu skickar jag även den här mannen,  som uppger sej ringa från en annan stad i Skottland än den förste - på klykan.

Varför? Han sa inget nytt.

Din slutsats bör vara - lita inte alltid på samariter - hjälp dina nära att kolla de som vill hjälpa.

JanneInga kommentarer: