tisdag, november 01, 2016

Pest eller kolera? Vad är USA för oss övriga?
Vi övriga - vi som faktiskt påverkas av valet i USA har ingen rösträtt i detta stora land och de som har rösträtt i i USA  - väljer sin president utan att bry sig nämnvärt om hur deras val påverkar oss i övriga världen. Den övriga världen är inte först och främst du och jag - vi går fria - vi i Sverige som upplåter Norrbotten som fritt luftrum åt NATO får säkert en liten stjärna i boken.

Å ena sidan kan man fundera över en fd USAs utrikesminister som säger att "ta honom levande eller död" (Ghadaffi). Hon hade just landat i ett inbördeskrig och fällde då detta yttrande - sen ser man henne jubla i vita huset över en människas förnedring "We got him". Å andra sidan - attacken på främmande mark och mördandet av Osama Bin Laden - samma exalterade uttryck - i ovala rummet.  Är det något som borgar för att hon ska söka fredliga lösningar annat än för kvinnor i sitt eget forum?

Sen har vi den som bygger torn - högre än Babylon förmådde och han har fler juckande jakare än nekare - tornbyggaren Trump - hans torn når inte högre än bönstjälkarna - så högt når ingen - men han är en sagofigur så länge han hålls inom sitt eget lands gränser och må han bli kvar där. Den skada han kan åsamka världen oroar mej - det är inte längre fråga om demokratiska val - det är frågan om att den som är störst på skolgården faktiskt inser konsekvenserna när han spöar de som fattar mer än hans nävar. Trump fattar inte - han bryr sej inte - han bara slår. Han ser inte/vill inte/bryr sej inte/ - what ever. Den rök som kommer att stiga efter Trumps brasor är nog nära de sista vi behöver se - en ragnarök av 'bibliska' propotioner.

De som inte går fria - är den ofria världen - det är i princip alla delar som inte underkastar sej USAs syn på vad frihandel och demokrati är - det är hela och delar av kontinenter - det är svårt att se hur den av USA privatiserade försvarsmakten annars ska tjäna nya pengar och ovanpå detta åker vår statsminister till Saudi - legimiterar resan med nedslag i Irak ... jaja

Pest eller Kolera - båda är dödliga och det är tydligen bra med död - men ... finns det en tredje väg? Vaccin mot dårskap?

Janne

Inga kommentarer: