måndag, november 07, 2016

Landet där vi andra inte får röstaJag har aldrig bott i USA - jag har varit där många gånger och då oftast å yrkets vägnar.  Nu är det ett antal år sen - när jag senast var där, så ser jag idag  tyvärr samma bild förmedlad som när jag ser Åkermans taxiresor. USA är tudelat. Inte tu tal om det - men inser USAs medborgare vilken påverkan deras land har på resten av världen?  - jag tror inte det.   

Åkermans taxi drivers (se alla avsnitt -lova?) säger ungefär samma sak som jag förväntar mej - det är ett polariserat samhälle och har varit sen dag ett.

Jag minns flygvärdinnan som insåg att jag var 'icke' medlem i klubben USA och hennes frågor var riktade - 'du gillar USA or what?'  Inte en enda fråga om hur vi lever i Sverige ... inte en!

Min vän Bob som driver ett företag i närheten av NY - en nära vän och partner under många år - även han hade dubier kring min syn på 'livet'. USA  har i många stycken satt agendan för vad demokrati är - och folket i USA har inte granskat vad USA gjort  i praktiken. Greklands diktatur är USAs baby - Chile det enda filmatiserade. Nå  - Bob hade den fasta övertygelsen att jag var kommunist - drogliberal - mot familjen osv osv

Jag skrattade gott då Bob - min älskade katolik fick krypa till sitt kors och inse att jag kanske var hårdare mot droger än han och tveksam  mot  verksamheter  oavsett om det var vapen droger eller människohandel.  Att jag dessutom kräver genomlysning och öppenhet kring hur mina representanter röstar var en annan sak han förvånades över. Jag försökte med föga framgång predika det goda i att ha basala gemensamma lösningar som fångar upp innan det är försent - jag tror TV prästerna har gjort ett bra jobb för sin plånbok i USA - men gett väldigt lite för att möta andra kulturer -andra sätt att tänka.

Bob har den fina sidan att han är nyfiken - trots att han är republikan  eller kanske tack vare - eller så är Bob en bra människa som vill ha flera bilder - han tog emot min son i sin familj. Sonen mådde utmärkt av nya band  i USA.  Sonen lärde sej inte bara engelska - han fick se saker han aldrig kunde fått se annars - tänk att få fiska forell i en å - nära en familjegård? Den lilla skiten tjatade på engelska när han kom hem - utan att ens veta det - bra resa!

Nu är det dags att dra ihop den här betraktelsen - vad vill Janne ha sagt?

- Jo först och främst ska vi alla ha klart för oss att det går åt otroliga federala medel till militären i USA  - till övervakning - till preventiva åtgärder för att förhindra terrordåd  - en hel del av de kostnader som detta innebär är hemligt - men gemene man i USA skiter i det och hackar ändå på den federala makten?  Det är trots allt skattemedel - du  kära 'hen' - medel som går förbi din ficka?

Hur vill ni ha det -  ni som kan och får rösta i USA? Vill ni verkligen att delar av era trupper är privata?

Vill ni verkligen släppa era skattekronor till världens största militära apparat?

Donald  kommer inte att skära och Hillary kan inte - de är båda fast i ett system som påverkar  hela världen - men ingen av dem är beredd att släppa den röda knappen. Donald vill trycka på den för att radera - Hillary vill hålla tillbaka - men hon kommer att trycka - var så säker.

Dags att vi andra får vara med och rösta i det nya ROM. Plebejer förena er ... kräv er jord tillbaka.

Janne

Inga kommentarer: