torsdag, november 16, 2017

I Polisens våld - Uppdrag GranskningVi var ett helt land som hyllade polisens insats vid terrorattentatet på Drottninggatan - nu har vi ett fall där en enskild polisman dels skickar en hund på en pojke och sedan spöar samme polisman upp pojkens pappa med batong.

Det antyds inte i UGs reportage - men visst luktar det rätt mycket jakt på öststatsligor? Äntligen ser polisen chansen att sätta hundtänderna i en del av dessa ambulerande brottslingar?  

Sonen blev illa sargad och har fortfarande men efter attacken, pappan blev vid tillfället extremt blåslagen på båda armar.

Att polismannen med hund ger sin version är väl rätt naturligt. Det bör dock ifrågasättas hur han kunde släppa hunden för attack på en person han inte har i sitt eget synfält? 

Man hittade inget stöldgods i familjens bil eller husvagn - frågan är om något alls blev stulet ur lastbilen (det framgår inte av reportaget). Polisen väljer att kvarhålla tre ur familjen i 12 timmar!(varav en allvarligt skadad) Varför - för att de inte är svenskar?

Att man avskriver ärendet 'i brist på bevis' reser frågan igen - blev verkligen något stulet ur lastbilen? Om inte - då tycker jag det osar rätt illa om den här historien. 

I vilket fall som helst så tycker jag att det är stor skillnad på att lägga ned en utredning 'i brist på bevis' och att lägga ned utredningen med slutsatsen 'friad från misstanke'.

Jag känner att det är just 'i brist på bevis' som ger den här historien sin Kafka lika mardröm för den polska familjen - de är fortfarande inte i eg bemärkelse avskrivna - efter två år! 

Polisen kunde inte bevisa deras skuld då - men familjen kan tekniskt sett fortfarande vara de skyldiga - eller hur? Det är bakom 'i brist på bevis' som polisen gömmer sej - till det kan vi foga en vek åklagare som inte tar den hundförande polismannen i hampan ... vad i helvete håller du på med - vad säger handboken?

Som sagt vi hyllade polisen med blommor på Drottninggatan och det var helt rätt - I det här fallet lägger jag hela ansvaret på en mes som ledde förundersökningen - en åklagare som fjäskar för poliser som gjorde fel - varför fjäska?

Det är så uppenbart att den här familjen borde få ersättning och sonen bör få adekvat rehab för sina muskelskador samt poliskårens unisona ursäkt.

Att reportaget avrundas med att hundförare nr 2 glider sakta förbi och börjar fota med sin mobil tyder inte på att den lokala polisen avskrivit ärendet med 'fri från misstanke' - snarare är budskapet:

- åk hem era djävla polacker - annars skickar vi hundarna på er.

Janne

Inga kommentarer: