måndag, februari 10, 2014

Så här kan SVT slippa att vara 'goda'


Betänk vad SVTs kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala sa i 'Studio Ett', hon ”ser fram emot” att visa filmen 'Godheten' vid ”ett bättre tillfälle”.  Kanske för att hon är ny på posten, som vi ska stå ut med en sån groda?

Trångt i tablån - hmm, varför ska jag gå på tur i Norge med repriser? Varför ska samma vetenskapsprogram sändas fyra gånger inom ett halvår? Plats finns det - det är viljan som saknas.

Till detta vill jag gärna lägga att det fria Public Service företaget kostar mej 500+ i kvartalet och sen ska ett 'etiskt råd' bestämma vad jag klarar av att se på TV, med särskilt storebroransvar innan val ...?

Man kan stilla undra vad annat vi 'slipper' se som vi borde ha sett? Kanske Slöseriombudsmannens bidrag till debatt?

Men det är just det - SVT har nu satt sej mellan stolarna och har svårt att komma upp från golvet utan att stödja sej på nödfloskler som 'ensidigt systemkritisk'. 

Så här kan lösningen se ut och vi 'kunder' kan därmed få slänga in våra 2 cent:

SVT låter oss rösta! Vi kan rösta JA - visa eländet och vi kan rösta NEJ - släng skiten.
Men inget 'Kanske' alternativ tack! SVT/SR kan då två sina händer: "- Vill ni ha Barabas eller inte?"

Låt oss säga att det finns fem återkommande samhällsanalyserande program som återkommer frekvent över året.

Tex: Debatt en gång i veckan med A antal tittare per tillfälle under X antal veckor under året,
ger Z = totalt antal tittare.

Samma harang upprepas för resterande fyra program, till dess att vi har en total för varje program, dela sen varje programs Z värde med programmets X och vi får ett genomsnittligt antal tittare per program = A2.

Bunta ihop alla A2 som ger A3 och dela A3 med 5(program) som ger A4 och för skoj skull säger vi att vi slutligen får värdet 25 000.

25 000 är det minsta antal röster som vi tillsammans måste lägga för att SVT/SR ska tvingas bry sej om vad vi kunder vill se eller inte se.

Det enda som det 'etiska rådet' ska ägna kraft åt är att rådfråga oss om vi vill eller inte vill se ett givet program - inte när!

Jag tror alla vi väljare vill ha en het ideologisk debatt inför valet och äntligen kom chansen!
Är SVT oroliga att brallorna åker av på våra politiker? Behöver dom skyddas? (Kanske jag lyckades med ett sånt där underbart syftningsfel nu? Nåja det är inte brallerna som ska räddas ...)

Med E-legitimation kan vi få hyfsad säkerhet i röstandet och jag tror den promille av oss som ägnar kraft åt att hacka hemsidor, hittar roligare objekt än SVT.

Slutligen så ska SVT/SR genom nyhetsbrev meddela oss när etiska rådet får ont i magen så vi kan rycka in - kanske man kan förhandsvisa inslag/film/reportage inför en vettigt sammansatt grupp människor som i nyhetsbrevet får ge sin bild ...

Vad tycker ni?

Janne

Inga kommentarer: