tisdag, september 30, 2014

Trixa med kulturarvet?


En sak jag ofta funderar över, är hur vår moraliska kompass ändrar riktning, var tid verkar ha sin riktning och för somliga pekar den dit  och för andra åt helt annat håll.

Att den tid vi lever i formar hur vi ser på etik och moral, kan väl på något sätt vara begripligt. Det som dock borde kalibrera kompassriktningen är historien, att vi tittar tillbaka  på 'Hur tänkte vi tex 1969?'.

SVT sätter saxen i ett färdigt verk för att 'följa med sin tid' - vore det inte vettigare att sända Pippi Långstrump på tider där föräldrar troligen kan se på Pippi tillsammans med sina barn? Kanske tom producera barnprogram om hur vi har sett på främlingar, hur vårt eget samhälle har förtryckt samer och skyfflat runt romer, för att landa i att det fortfarande finns konflikter?

Om SD inte fanns i riksdagen - hade Pippi alls varit ett ämne för debatt? Kanske inte och det är oroande att tänka sej att den antirasistiska kraften inom public service ängsligt ska revidera historien för att utgöra en motkraft mot rasism.

Nästa tid har andra frågor på agendan, ska det klippas i Pippi återigen? Den tidens anda kanske inte accepterar att poliser framställs som fån? Man kan tänka sej ett ännu värre scenario - man lägger nya ord i Pippis mun.

Vi lever i en tid där kinesiska ledare sprungna ur kulturrevolutionen, gör allt för att förtiga vad som hände under Mao. Man förfalskar medvetet historien. Dessa ledare är extremer i klipp och klistra för att ge desamma en för dem fördelaktigare historisk bild.

Var ska vi dra gränsen i vår kultur? När ska vi faktiskt låta Alfons pappa röka pipa, trots att det är så ute att röka idag? Ska vi tvinga på pappan lite rökhosta och nikotinplåster? Varför ska inte Tintin och hans gäng få vara så omedvetet rasistiska som de var när Tintin skapades?

Bättre är väl att ta avstamp i vad vi tycker idag och debattera vad vi fortfarande tycker från igår? 

I vår samtid ska vi reagera på det vi lärt av historien - det visade Adelsohn-Liljeroth att hon inte har gjort i samband med negertårte eländet.

Vi ska bevara vår historia så oförfalskad som möjligt - annars förlorar vi referenser och vilket samhälle utvecklas utan en hyfsat sann historisk bild?


Kulturen ingår i det historiska perspektivet!

Inga kommentarer: