lördag, januari 02, 2016

Finland - Canada i JVM


Oavsett hur det går för oss mot Finland så är jag glad för ishockeyns skull att Finland vann. Min enkla förklaring är Cannadickernas vårdslösa spel framför motståndarmålet.

Man svänger hellre in mot målvakten än respekterar en redan hållen puck. Fula slag mot handskar och armar på en målvakt som inte kan försvara sej - det är inte idrott. 

Fula grejer på banan i övrigt kan den attackerade ofta värja sej emot - men tänk att det ska behövas 'poliser' framför målvakten så sent som 2016!? Vad får ungdomarna i Canada lära sej ?

Jag som älskar den här sporten vill att det lag som spelar bäst ska vinna - fula efterslängar som inte beivras av domarna kan ge fel vinnare ...

Minst ett av Canadas mål kom till med en canadensare i målgården - där tycker jag det vore tvärenkelt att komma åt problemet - minska målgården till en båge från stolpe till stolpe och tvi den som där i är när pucken hamnar i nät. Detta för att minska ALLA tankar på att domarna avgör matcherna. Idag är det tveksamt.

Jag vill inte att hockey ska bli en ren 'kampsport' - den är för snabb, vacker  och teknisk för att tillåtas hamna i ligan av hugg å slag. Det är helt enkelt en sport som med rätt regler kan utvecklas än mer.

Skönt att finnarna vann!

Janne

2 kommentarer:

Leif sa...

Finsk ishockey är den av de stora europeiska hockeynationerna som hämtat mest inspiration från den transatlantiska. Både Ryssland, Sverige och Tjeckien spelar hockey med större finess och originalitet än Finland.

Jan Paimo sa...

Leif - jag noterade det du säger under CHL och det blev rätt tydligt då man ser hur de spelar. Samtidigt måste man säga att finnarna har en hel rad individuellt skickliga spelare som kanske skulle vara mer betjänta av att ingå i ett europeiskt sätt att spela - där det finns plats för 'avvikare'? - men jag grattar finnarna till JVM guldet och tycker fortf att de spelar mer juste än Canada. Jag uppskattar det 'smarta' 'snabba' spel som både Frölunda och Skellefteå presterar i vår nationella liga - mindre fysiskt men finessrikt och ett jävla högt tempo - i SHL så börjar en del lag läsa sönder finesserna och lyckas dra ned tempot - vända och slå till. Undrar vad nästa steg ska bli? Tempoväxling som ryssarna lyckades med så bra mot USA?