onsdag, februari 24, 2016

När revolten föddes och Sovjet föll


Var var ni hugade framtidstänkare som jobbade för att bryta ned vallen mellan öst och väst - den dagen vallen mellan öst och väst faktiskt föll? Vad tänkte ni skulle bli nästa steg?

Jag tror inte att det fanns en klar tanke - kärnvapenkrig var inte lösningen då. Men resten lämnades åt något annat. Åt andra.

Om vi blickar tillbaka och om vi ser TV serien 'deutschland-83' (serien är inget sanningsvittne). Men det fanns ingen 'andra tanke'- en tanke i nästa steg - allt skulle bara bli bättre - men vem skulle fixa det?

Ni som bröt ned 'Öst' hur tänkte ni att de människorna skulle ta emot ert frihetsbudskap? Bara en glutt på Ryssland idag ger er fel ... i den stund som är. Där dör rättslösa i olika attentat - det är före detta 'Sovjetmedborgare' i våldsdåd för att dom försöker få ihop till sitt bröd.

Fixar man att bortse från karaktärerna i TV serien, så ger den det vakuum som kom sen - denna märkliga misstänksamhet som präglade åren under tiden och efter.

Det jag idag undrar över är vad har västvärlden erbjudit annat än sänkta löner och ökad nationalism? Som ersättning för en totalitär makt? Fanns det något annat än marknad för oligarker? Och nu?

Bara lämna skiten att mogna och jäsa över? Det är så det ser ut - i Ryssland och en hel del av nya medlemsstater inom EU.

Vi har mött och kommer att få möta nya revolter som inte är öst-västliga - de är i alla väderstreck och ingen kan samla någon motkraft i en riktning - kanske dags att prata med människor? När ska makten inse hur få de själva är?

I vilken riktning ska utvecklingen få gå? Kan man entydigt hävda territorium - resurser- ägarskap? Jag för min del saknar människor. Människor som berikar livet och lever och får rätt till det egna oavsett 'makthavare'. Det jag förespråkar kräver självklart att människor bryr sej - men finns det demokratiskt utrymme för dem? Var är rättsstaten? - då nationalister samtidigt bränner människor och hotet mot det civila samhället är så uppenbart?

När ska vi civila kunna få fåtalet att inordna sej? När ska vi kunna få svansen på ett visst parti att inordna sej i en ordning där man kommer fram till en lösning? Dom ser sin rätt att döda - vi andra vill leva och verka - vem ska vinna?

Jag tror personligen att makten som USA inbillar sej ha - är bruten. Vinner den mest galna av alla i USA i nästa presidentval, då måste världen hitta ett sätt att isolera USA - annars drar dåren oss alla -inte bara ned i ett dike, utan rakt ned i ett helvete - djupare än Gran Canyon - den plats som speglar hela mänsklighetens möjlighet att finnas. Ironiskt - men på en hemmaplan som tyvärr kan drabba för många världen över.


Janne

Inga kommentarer: