tisdag, oktober 19, 2010

Nu prövas de tre blommorna i rabatten

Afghanistan är prövningen, trots att det finns en överrenskommelse mellan de tre.

Det är viktigt att komma ihåg att Socialdemokraterna har haft en linje där svensk trupp på främmande mark varit självklar och ofta i direkt eller indirekt samverkan med USA. Vi har trupp i Afghanistan för att FN har begärt insatser från sina medlemsländer. USAs roll i området kan man diskutera och det är genast tveksamheter kring vad USA vill uppnå och vad deras närvaro innebär för stabiliteten i området.

Men! Vi måste ta ställning till vår insats och vår framtida dito. Det jag tycker mej se just nu, är ett försök från Reinfeldt att luckra upp Socialdemokraternas löfte till Vänsterpartiet och Miljöpartiet – jag tycker det är ett fult knep att luta sej mot tidigare överrenskommelser när Moderaterna så uppenbart driver sin politik trots att man befinner sej i minoritet.

Ödmjukhet har inte varit ett signum för Moderaterna – det såg vi under förra mandatperioden och det syns på det minskade stödet för de övriga allianspartierna.

Idag driver Reinfeldt på som om han ensam är i majoritet, det märkliga är att ingen höjer rösten och ber karln att tagga ned och kanske ta på sej lite säck och aska innan han flirtar vilt åt alla håll utom mot Vänsterpartiet.

Jag vill att de tre blommorna Socialdemokrater Vänsterpartiet och Miljöpartiet åter sätter sej ned och tittar på situationen i Afghanistan – att man kommer med ytterligare förslag utöver militära instatser. Jag vill att man blir kvar i samma rabatt och går fram gemensamt i riksdagen.

Det kräver dock att Vänsterpartiet ser den realitet som det är att 47 länder faktiskt har ’bombat’ sej fast i området – det går inte att dra sej ur – men de civila insatserna kan ökas och det är slutligen dessa insatser som kan undergräva talibaners och kriminellas inflytande i varje enskilt område. Afghanerna behöver hjälp med återuppbyggnad – basala saker som vatten el sjukvård skolor osv

Att vi förlorar svenska soldaters liv till talibaner är väl eg självklart? Den frågan är inte den primära – tyvärr! I krig dör människor och svenska förband befinner sej i krig – ett ovedersägligt faktum.

Vårt val nu är att hitta ett sätt att dels i reala värden ge vårt stöd till det afghanska folket och att se till att de röd-gröna kan forma en gemensam politik som kan utmana Reinfeldt – för Alliansen hade inte funnits utan denne dirigent – en man som aldrig tvekat att utöva utpressning i sitt politiska arbete.

Kräv av ditt parti att stå kvar och att det arbetar vidare för en röd-grön syn på Afghanistan!

Inga kommentarer: