lördag, januari 28, 2012

Så stack någon hål på den ballongen


Om jag som arbetsgivare hade blivit tillfrågad om jag skulle anställa fler för att
man sänker mina anställdas skatt, skulle svaret varit blankt nej. Jag som arbetsgivare har
samma kostnad som förut ... så företag vinner inte på jobbskatteavdraget och troligen inte
heller arbetstagarna - för vi kommer att få se mer av lärlingar instegare och annat löst folk
som oförskyllt ska hjälpa till att dumpa lönerna.

Nu har man gett bort 80 miljarder i skattesänkningar, med pressade löner så krymper även
skatteunderlaget. Jag har svårt att se hur Alliansen ska kunna vidmakthålla en välfärd för
flertalet med den kalkylen - någon som vet?

Dagens Industri har en bra artikel och det finns intressanta kommentarer

Så nu har sossarna bjudits på två gobitar att trycka under näsan på Alliansen
Sjukförsäkringen och jobbskatteavdraget - kan man få se initiativ till debatt?

Sen undrar jag verkligen om det är rimligt att någon politiker ska kunna komma upp i en
lön på 144 000 i månaden? En arbetslös får ut mindre än 10 000 - mao - vissa tjänar mer
per månad än en arbetslös på ett år - rimligt?

Vänsterpartiet har infört en partiskatt och därmed ett lönetak. Jag är tveksam till
deras hantering och vad jag förstår så stannar de pengarna i deras partikassa?

En sak vore om man deponerade pengarna hos länsstyrelsen och drog igång en debatt om
de höga politikerlönerna ...

Hittade den här bland kommentarerna på Dagens Industri - hoppas Michelle inte misstycker

44. Svensk ekonomi i ett nötskal
Och så var det den rika turisten som klev in på hotellet i en liten by. Turisten deponerar 1 000 kr i receptionen och går för att ta en titt på rummet. Hotellägaren tar omedelbart med sig tusenlappen till slaktaren och betalar sin skuld. Slaktaren går med pengarna till bonden och betalar sin skuld. Bonden tar tusenlappen till bensinmacken och betalar för bränsle han tankat på kredit. Mackägaren går till byhoran och betalar sin skuld på 1 000 kr. Hon går till hotellet och betalar tusenlappen hon är skyldig för rummet hon hyrt för sin verksamhet. Hotelldirektören lägger sedeln på disken. Turisten kommer tillbaka till receptionen. Han gillar inte rummet och tar tillbaka sin tusenlapp.
Ingen har alltså tjänat ett öre. Men alla inblandade är skuldfria!

Michelle
Allra sist undrar jag varför Aftonbladet och Expressen utesluter fria bloggare och 
väljer bort att låta dessa fria tankar speglas mot deras egna artiklar?

4 kommentarer:

Lars Flemström sa...

Det är ju ändå den disponibla delen av lönen som är intressant för löntagarna. Jobbskatteavdragen anses ha haft en återhållande effekt på lönerörelserna.

Detta kan antas ha sänkt kostnadsläget i Sverige i jämförelse med konkurrentländerna (alltså inte i kronor), så att vi har förlorat färre jobb i exportnäringarna, än vad som annars blivit fallet.

Om valet står mellan att lägga ner fabriken i Sverige, så att alla blir arbetslösa, eller investera en miljard i fabriken i Sverige, så att arbetsstyrkan halveras samtidt som produktionen fördubblas, så blir "bara" hälften arbetslösa, då har alltså färre blivit arbetslösa.

Regeringen hade emellertid lovat att jobben skulle bli fler genom att de arbetslösa skulle bli mer "arbetsvilliga" om skillnaden mellan a-kassa och (disponibel) inkomst genom arbete ökar. Tillgången till arbete har emellertid inget att göra med "arbetsvilligheten" hos de arbetslösa.

I detta resonemang känner jag igen nationalekonomins grunder i det första studiebrevt från Hermods, som jag läste i ungdomen. Tänk att Fredrik Reinfeldt, som torde ha en hög ekonomisk utbildning, inte har kommit längre än till första studiebrevet. Och tänk på alla arbetslösa som tvingas leva i misär p.g.a denna intelltuella härdsmälta hos statsministern!

Jag menar dock att vi måste kunna avslöja det politiska bedrägeriet, den grova okunnigheten i regeringens bästa gren (nationalekonomin) och cynismen, utan att helt frånkänna regeringspolitiken positiva effekter.

Såvitt jag vet vill Löfven behålla jobbskatteavdragen. En anna sak är att man inte kan sänka skatten hur många gånger som helst, utan att de negativa effekterna blir större än de positiva.

---

Apropå politikerlöner och mediadebatter. Om arvodet till partiledaren halveras skapas utrymme för att anställa två journalister med uppgift att gräva fram fakta som mobild mot de borgerliga mediernas ensidiga nyhetsförmedling.

Det enda sättet att tvinga borgerliga medier att upplåta spaltutrymme och sändningstid samt publicera blogginlägg, som säger emot deras egen nyhetsförmedling är att nå ut till deras läsare och lyssnare via andra kanaler. Det hjälper inte att kritisera, när även kritiken censureras.

Socialdemokraterna måste ha både en nyhetsredaktion, som man själv bestämmer över, och en rikstäckande nyhetskanal som når ut verkligt brett. Det behöver inte vara en papperstidning utan kan vara en nättidning. S-info, som i bästa fall når några hundra läsare, når bara en promille av alla som måste nås.

Det hjälper inte att byta partiledare om partiet inte har en mediastrategi.

Unknown sa...

Det finns inget självändamål i att hålla uppe ett högt skattetryck - finns det ett faktiskt utrymme att sänka dem så inte mej emot. Jag tror det är sant att vi får vissa konkurrensfördelar i den globala ekonomin.

Men som det faktiskt ser ut på marken tvivlar jag på att man kan sänka skatterna mer - jag tror snarare att även borgarna kommer att tvingas till höjda skatter i en inte alltför avlägsen framtid. Kanske skatteuttaget kommer att vara riktat så vi sväljer betet lättare (tobak alkohol energi osv)

Framtidens jobb kommer att kräva välutbildade människor även i industrin och det kommer att krävas färre händer för att tillverka en given mängd varor. Förutom industriprodukter skogsråvara och malm så är det inte så mycket mer vi kan exportera och i min värld så betyder det att vi har för mycket folk. För nuvarande regering vill se den offentliga sektorn som enbart tärande. Vi behöver förbättra och rationalisera både infrastruktur och förvaltning - för mej är det ett mysterium att det krävs fler och fler byråkrater på alla nivåer?

Jag tycker slutligen att politikerna sedan vårt EU inträde mer och mer förvandlats till en egen samhällsklass där solidariteten är större med kompisarna i Bryssel än väljarna här hemma - lönen är en aspekt som måste ligga i paritet med vad man kräver av sina väljare och är man ett sk folkrörelseparti är det ännu viktigare. Politikerna har säkert insikten om att man tillhör de tärande och inte utgör en exportvara, men man vevar på och tackar och tar emot förmåner höjda löner osv - osmakligt

Jonny sa...

Apropå "Svensk ekonomi i ett nötskal"

Som företagare torde inte begreppen tillgång/skuld vara något nytt för dig, eller ?

Em rillgång i form av ett krav på 1000:- balanserat av en skuld på 1000:- är plus minus noll för företagarna i det konstruerade exemplet. Dvs ingen hade egentligen i realiteten någon tillgång eller skuld till att börha med. Ett nollsummespel från början till slut som visar noll och intet.

Jonny sa...

Apropå "Svensk ekonomi i ett nötskal"

Som företagare torde inte begreppen tillgång/skuld vara något nytt för dig, eller ?

En tillgång i form av ett krav på 1000:- balanserat av en skuld på 1000:- är plus minus noll för företagarna i det konstruerade exemplet. Dvs ingen hade egentligen i realiteten någon tillgång eller skuld till att börha med.

Ett nollsummespel från början till slut som visar noll och intet.