onsdag, februari 27, 2013

Man kan ibland undra vilken blodgrupp som är viktig


Bloddoping är kanske trist - men är det egentligen ens i närheten av viktigt?

Är det verkligen viktigt att lägga pengar på ett TV program där man kittlar vårt misstroende mot enstaka individer? Kunde man inte ha tryckt ned pennan där det med självklarhet befrämjar flertalet - typ NU på en gång?

Kanske man inom media borde arbeta för att sänka behovet av hemoglobin på global nivå? Eller om allt annat inte går - på lokal nivå? Små berättelser som gör livet bättre för de som i vissa fall idag saknar ett blodrikt liv.

De människor man väljer att berätta om, tillhör den grupp som kanske inte är så typ FAS-3 eller i behov av rehab? Hmmm och visst när allt annat fungerar, så är bloddoping en prio även för mej - en doping som skedde för hur många år sedan sa du??

Vore det inte mer pang för pengen, att lägga dessa licenspengar på hur EU förhåller sej till tex flyktingar - eller den humanitära katastrofen i Syrien?

I Syrien dör civila av klusterbomber och 'vi' tittar på ... där förlorar människor bokstavligen röda blodkroppar i parti och minut.

Man räknar med att snart en miljon syrier är på flykt. Hur stor andel kan alla elitskidåkare sammanlagt utgöra (räknat under 20 år bakåt i tiden) av denna miljon människor? Når dom upp till en procent? Sen finns det som du vet, fler länder där människor lider av repressiva regimer. Då sjunker den blodstinna andelen än mer.

Vad är viktigt? Vilka nationalhelgon vill vi ha? De helgon som presterar på banan för sin egen skull eller den som faktiskt gör en skillnad för flertalet?

Så här i efterhand, vill (den politiska) eliten idag ha en bemärkelsedag för Raul Wallenberg - men vill samma elit i den tid vi faktiskt lever i - vill den eliten verkligen ta fram de som tävlar på medmänsklighetens 'bana'?

Vill eliten synliggöra alla dessa som inte räknar med att den egna syreupptagningsförmågan höjs?

I Syrien avskyr man Sverige och Carl Bildt i synnerhet.

Det är skevt i kanterna - minst sagt!

Janne

PS Jag älskar idrott - men det finns frågor som måste gå före! DS

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilket d-a trams.