torsdag, december 04, 2014

Extraval - inte SM för journalister


Det är dags för den tredje statsmakten att ta sin uppgift på allvar. Det är inte ett sportevenemang som går av stapeln den 22 mars 2015 - det är ett ödesmättat val som handlar om enskilda människors liv.

Villkoren för den utan silversked har under 8 år av Alliansstyre blivit sämre och omfattar bla detta:

- Situationen för utförsäkrade har förvandlats till ett oförutsägbart helvete.
- Polariseringen mellan grupper har ökat, där flyktingar får ta mest stryk
- Ersättningsnivåerna för arbetslösa och sjuka ligger på miniminivå - ovärdigt.
- Pensionerna omfattas inte av jobbskatteavdrag - trots att det är pengar man arbetade ihop under sitt yrkesliv.

Nu tredje statsmakten, finns det tre budgetförslag som sannolikt är de som skall gälla för respektive block den 22 mars 2015. Detta ger tredje statsmakten en unik möjlighet att i förväg granska och vara saklig - djuplodande - och fri från sportsidefloskler.

Nu tredje statsmakten, kan ni visa att ni har ett värde annat än att debattera er egen överlevnad. Det kräver självklart en massa tid på kammaren, en grundlig genomläsning av de tre budgetförslagen som presenterades i riksdagen idag den 3 december 2014.

Det är nu som den tredje statsmakten kan göra skillnad, det förutsätter att man i denna unika situation tar till vara att de tre blocken bundit upp sej till siffror som ska gälla fyra år framåt.

För mej handlar inte politik om utstrålning - verbala grodor - eller taktik.
För mej handlar politik om vad som händer i enskilda människors liv.


Tredje statsmakten bör ta chansen att bli en viktig del i Sveriges framtida politiska landskap - inte agera som vilsna sportjournalister på fel arena.

Nu tredje statsmakten, vill jag se en rapportering som är prestigelös, öppen för nya vinklar, besvärliga frågor på alla politikområden - ni har tre budgetar i er hand - forma frågorna!

Janne

1 kommentar:

Jonny sa...

De som arbetar i Sverige är alltså de med silversked i munnen enligt din retorik eftersom de ju fått det avsevärt bättre under alliansen (trots att vi gått igenom historiens kanske värsta globala finanskris) ...

En normal familj med två heltidsarbetande som har normala medelinkomster får tack vare alliansen ca 40 000 - 50 000 kronor mer i plånboken efter skatt varje år.

Pensionärena har fått 5 skattesänkningar under perioden, lite oftare än under tidigare S-regeringar.

Det är korrekt att jobskatteavdrag inte utgår på pension. På samma sätt slipper pensionärer betala allmän löneavgift. Detta är ca 10% statlig skatt som de som arbetar betalar via sina arbetsgivare. Pga detta betalar en arbetare trots allt MER i skatt än motsvarande pensionär.

Om alla skatter/avgifter började redovisas på lönebesked och i skatteverkets skattetabeller skulle detta framgå tydligt och klart.

Den tredje statsmakten har målat in sig i ett hörn tillsammans med partierna i sina ställningstaganden mot SD.

Förr eller senare kommer partier och media att tvingas normalisera sitt synsätt gentemot SD.