söndag, december 06, 2015

Mer givet - behov eller protest?


Med flyktingkrisen från norra Afrika, så steg viljan att ge över alla breddar - vi i Sverige har gett mer på ett år än vi någonsin gjort under jämförbar tid. Vi har slagit rekord på rekord i vår vilja att dela med oss på ett sätt som fått mej att undra.

Jag kan inte de exakta siffrorna - men de slår det mesta du kan tänka dej. Glöm Tsunamin som engagerade - glöm Biafra som ligger långt bak i tiden ...

Men varför? Varför ger människor mer nu än någonsin förut? Jag vet inte och jag har inga tydliga svar - men jag vill gärna fundera över en del saker:

- Vi har det bra i det här landet och har möjlighet att avstå och vi ser i vår ankdamm att andra har det värre.

- Som ovan, men vi ser också på våra makthavare med visst avstånd och litar inte på att de fixar de kriser som uppstått.

Jag tror vi alla ser att det gått fyra år av krig i Syrien - vi har alla hört Al-Assads vilja att lyssna på kritik inom och utom landet, men som bara gett fler bomber, dödat fler och stängda gränser.

Sällan har en så stor del av ett lands invånare, förvandlats till flyktingar på samma sätt som fallet är i Syrien och på otroligt kort tid.

Jag tror antalet internflyktingar i Syrien sammantaget med de som tagit sej ut ur landet och de relativt få som nått oss inom våra gränser- är nära ett rekord i sej.

Kanske just därför som vi i Sverige - ett land i fred - med spelregler som i grunden syftar till flertalets bästa - också har en befolkning som ger,  när staten sviker - vår stat säger plötsligt nej.

Kanske ska vi se det ökade privata biståndet som en protest mot statens oförmåga att stå upp mot destruktiva krafter som ger sej till känna i tex Syrien?

Militärt samarbete med Frankrike är tydligen ok i ljuset av dåden i Paris - men dåden i Beirut gav inte samma effekt hos vår regering?

Vad händer med de civila på marken när USA Ryssland Frankrike och nu UK tror sej bomba militära mål? Var är trupp på marken som ska försvara de civila, de civila som Al-Assad helt enkelt inte bryr sej om?

Var är de humanitära insatserna?! Bomba på sten är ok för mej - men nu bombar man allt! Men ingen är där för att ta till vara offren - ingen är där för att ge ett hopp inför en framtid - och ni undrar varför människor flyr?

Kanske våra makthavare här hemma ska ställa sej jämte Viktor Orban och undvika att förhäva sej?

Janne



Inga kommentarer: