måndag, december 07, 2015

Båtflyktingar i Östersjön?


Att stänga Öresundsbron - den enda fasta förbindelsen med kontinenten - kan innebära att vi får båtflyktingar i Östersjön.

Från att för någon månad sedan välkomnat offren för bomber i Syrien - bomber från världens alla hörn, så ska Sverige nu stödja Frankrike i slakten på IS.

Vår regering stänger gränser - ger sej in i en militär lösning mot terrorn. Inte ett ord om vad det innebär på marken för de som nu ska se fyra stormakter släppa sina bomber över en liten yta. USA Ryssland Frankrike och nu senast UK - bombar mål som sägs vara IS fästen.

Vem på marken ser vad bomberna faktiskt träffar? Vilka civila offer är vår regering beredd att stå ut med?

Troligen rätt stora - det kommer att ta många år innan vi faktiskt vet vad det kostade de oskyldiga som råkar bo i de områden som nu bombas varje dag och under lång tid framåt.

Det är problematiskt att man så lättvindigt försöker bomba bort ett problem - jag får en känsla av att man på statsmannanivå, tror sej ha folkets förtroende för att civila offer är ok - så länge det inte sker dåd i väst. Är det någon som frågat Löfven om vad den nya svenska politiken får för konsekvenser i Syrien?

Jag tror opinionen kan vända en gång till - jag tror att om vidden av dessa bombers verkan blev känd - så skulle folken i Europa kräva trupp på marken - en trupp som skyddar civila - avväpnar miliser och släpper fram humanitär hjälp.

Idag släpper inte Al-Assad in hjälp ens i Damaskus förorter. Det är en tragedi att väst allt mer trampar med  i Putins ledband. Kanske är det en illa balanserad reträtt från väst - där man senare ska hitta en 'spansk stövel' att skruva ihop Putin med. Ryssland representerar en farlig kraft som ödelagt Tjetjenien - tuggar i sej delar av Georgien och nu senast satsar på att rasera Ukraina.

Är Ryssland verkligen en garant för flertalets frihet? Är USA verkligen det bästa alternativet för frihet i Mellanöstern? Var finns EU - good old Europe med alla sina filosofer - liberaler - demokratiprojekt - är snart så insyltade i ett 'korståg' som snarare gör oss till medskyldiga allihop än att vi bidrar till allt det vi så gärna vill inbilla oss att vi är.

Var finns besinningen?

Fördjupas frågorna kring klimat frihet och samarbete genom dessa högljudda kärnvapenmakters hot mot 'terror'? IS må utrotas - men vad kommer efter, när Europas religiösa och kulturella vagga är en hög av ruiner och dess befolkning inte är kvar?

Mitt i allt detta så ger västvärlden IS fritt spelrum i Libyen - en kuststräcka på minst 25 mil är helt i händerna på IS och det fragmenterade Libyen kan inte sätta emot. Varför sa inte väst efter sina bombningar i Libyen 'Vi måste avmilitarisera detta område'? Nope - man öppnar för fler bomber - fler konflikter och inte en tanke på civila - inte en tanke!

Befolkningen flyr Syrien och nu tvingar (S) dessa flyktingar i gummibåtar över ett kallt och ogästvänligt hav - Östersjön, som vintertid sällan håller högre temp än 6 grader - hur många minuter tror du att du överlever om du faller i?

Janne

2 kommentarer:

Leif sa...

Varför skulle flyktingarna ta den långa vägen över Östersjön när de kan korsa Öresund istället?

Jan Paimo sa...

Är det inte samma sak? - är det inte Östersjön som skiljer den som vill leva i fred och från havets vånda? Var börjar/slutar Atlanten för dej? Men å andra sidan kan man undra varför flyktingar skulle simma under 'Bron' - Att de måste ta sej till en tveksam trygghet via havet är väl ganska uppenbar - det är i stort sett inga länder som bryr sej om att människor dör av IS - USA, Ryssland Frankrike och nu UK .. med i den föreningen finns tydligen även vi - vi är med och bombar 'fast' de som behöver skydd - de civila utan pengar - de utan möjlighet att få något av oss - dom får helt uppenbart skylla sej själva - vilka flyktingar menar du borde ta en annan väg? Vilken väg?

Janne