onsdag, december 02, 2015

Vem har makten - globalt och i Turkiet?


Jag läste (enligt DN) att USA i princip håller med ryssarna om att Turkiet spelar under täcket med IS. Det var min tolkning - men tveklöst är att USA är irriterade på nedskjutningen av ett ryskt plan, samtidigt som det under lång tid kommit uppgifter om syrisk olja skeppad via Turkiet - pluskonto IS.

Turkiet med den maktelit som där finns nu - ska inte in i ett EU, ett EU som påstår sej förfäkta demokratiska ideal - då tvingas makthavarna i EU revidera hela begreppet demokrati ... revidera till något som jag vet inte vad - Carl Bildts syn på Sudan?.

Man ska samtidigt komma ihåg att det inte är Turkiet som land(nation) som begår dödssynden att smuggla olja åt IS  - det är en maktelit i Turkiet som vill spela bort kurders rättmätiga krav på att få existera - därtill finns den beramade korruptionen som fåtalet kan tjäna en fet slant på. 

Trycket borde ligga mer på makthavarna i Nord som Syd och problembeskrivningen just idag borde börja i Turkiets roll i detta smutsiga drama - mot kurder - och inte så för flyktingarna som man nu tar betalt för.

Erdogan räknade snabbt ut, att med en utvecklad kris i Syrien så är det bra med 'kurder som spöar IS - IS som ger oss (turkar) olja - som gör att vi (turkar) kan förgöra kurder utan att skjuta ett skott' Katten på råttan - råttan på repet - den som nu minns den sagan.

Men kurderna tog tillbaka Kobane (tvi vale) - samtidigt stod Turkiets artilleri på Syriens gräns - stillastående (tanks så långt ögat kunde se) - inget signalvärde mot IS.

Bara en kort tid efter detta startar Turkiets offensiv mot 'terrorister' - enligt vissa uppgifter så försvarar Turkiet sej även mot 'kurder' i angränsande länder - Irak och Iran. Irak och Iran på ledarnivå håller käft.

I skuggan av drunkningsdöden i Medelhavet - som funnits och fortfarande finns ... helt pga transportörsansvaret ålagt av EU på alla legala transportörer - mao - EUs makthavare ville/vill ha stängda gränser.

Gränserna var effektivt stängda så länge diktatur gällde i HELA norra Afrika - från Marocko till Turkiet - Algeriet inbegripet (frågan är vad man kan få för svar från den diktaturen?).

Sen kom för Europas ledare, en tråkiga höst - den arabiska våren. Då blev det slut med det mesta - flyktingarna flydde - stopp för affärer med solventa diktaturregimer.

Korthuset föll tyvärr inte hela vägen till botten - annars hade man från Nord, tvingats sätta trupp på marken i Syrien - i Libyen - hjälpt Tunisien, med sin svåra gräns - klippt vingarna av Egyptens militär, satt press på Marocko och dessutom så hade makten i EU tvingats skärskåda sin egen inhumana flyktingpolitik.

En politik som härstammar sedan krigsslutet och de norra koloniernas frigörelse - men ack - makten är för vacker för fåtalet och för lockande - för många affärsmöjligheter som samtidigt om de inte sker - 'risker jobb hemmavid' - hemma i Bofors eller i ett land 'nära dej' där ägaren köper och säljer - köper dej som arbetskraft och ser diktaturer som marknad.

Visst - vi har projekt som ska motverka korruption i tex Albanien - en kostnad för ett fåtal individers arbete och dom skjuter inte korruptionen sönder och samman med dyra bomber - det är tvärtom kloka människor som övertygar om att det finns andra vägar. Bra undantag som motverkar excess och skapar framtidstro - i tex Albanien.

Det är få makthavare i korrupta länder som vill skapa utveckling för flertalets bästa - dom vill inte råda bot på korruptionen (Rumänien - romer) - dom är nöjda som det är - dessa människor ger inte ett skit för 'demokrati'.

Få av dessa makthavare har missat den dubbla tungans svammel från EU USA och Ryssland - varför ska dessa diktaturernas ledare betrakta sej som mer korrupta än de tre tidigare nämnda?

Varför har NI röstat fram politiker som styr våra liv - politiker som inte har visioner - varför går ett enfrågeparti framåt i opinionen? Jag undrar verkligen hur DU tänker när DU stänger gräns och försvarar det med bibehållen välfärd - vems välfärd? Den är redan såld till försäkringsbolag och privat vård - den som har pengar får vård först - så är det redan i vårt land - vi har aldrig varit jämlika - men nu börjar bulorna synas och snart syns dom i en panna nära dej.

Du som läser,  du vet att det beror delvis på dej - att du inte bryr dej - att du inte ifrågasätter och att du vet för lite ... tyvärr!

Krig drabbar miljön - kanske miljömötet i Paris kan bli något som sätter en fjäril i flykt - som ger det där för oss positiva vingslaget och vänder allt mot det vi alla kan leva i - utan makthavares missväxt. Det vore en dröm - en dröm om att ro utan åror och ändå komma fram.

Inga kommentarer: