måndag, december 17, 2012

Främlingshat ... i en globaliserad värld - hur är det möjligt?


Vilket ansvar har staten Israel för att judar i andra länder förföljs? Inget formellt ansvar - självklart inte! Men en stat som består av sekulära judar, bosättare, muslimer, ortodoxa - mfl grupper ... Detta Israel har en politisk ledning som i FN använder sej av en retorik om en 'judisk' stat.

Med vilket mandat??

Är det inte att sätta religiös stämpel på sitt politiska budskap? Israel trycker inte på att man heter 'Israel' en stat som föddes 1948 i ljuset av 'världssamfundets' (hur stort det samfundet var just då kan man undra) dåliga samvete - där Jemen röstade tre gånger .. osv. Storbritannien 100 år tidigare  uppmuntrade till judars utflyttning -antisemitismen i Europa var total (även här i Sverige och så också i GB) Vi som lever idag måste våga se och motverka strömningar som drabbar enskilda och grupper.

En stat kan inte knyta upp sitt statsskick kring en etnisk grupp eller en specifik religion - om man samtidigt vill ses som en demokrati (se Egypten). Det sorgliga är att vissa ljusskygga idag tar sin språngbräda just i Israels 'judiska' politik - i Rosengård i det demokratiska landet Sverige!

Hur är det möjligt att ett fåtal kan ta sej rätten att använda Israels milt sagt kontraproduktiva fredssträvan med sin 'granne' Palestina här hemma i Sverige?

Rikta sitt hat mot enskilda människor?! Hur är det möjligt att ni fega judehatare döljer era ansikten? Hur kan ni göra det när ni samtidigt tycker att ni gör rätt? Just i Malmö, där vi nyligen har sett en viss man bli dömd för att jaga alla med fel ursprung. Ni som fegt döljer er under huva/keps - även er hade han gärna satt en kula i skallen på - skäms ni inte?!

Det kanske finns förklaringar till dessa personangrepp (som jag inte accepterar) - kanske är det så att Malmöpolisen tycker att de i Rosengård får lösa sitt på egen hand (glöm inte polisens egna ljudfiler för några år sedan). Se Agenda,

Vad görs för att judar, muslimer, etniska svenskar och alla andra som finns här - oavsett tro - ska inse att alla har rätten att känna sej trygga?

Jag kan inte acceptera att någon ska förföljas för sin tro eller sitt ursprung. Om inte världssamfundet i total enighet skiljer ut det ena från det andra, så kan Israel fortsätta att luta sej mot flertusenåriga citat i nästa debatt i FN. Ge sej själva rätten att förvägra 'icke rättroende' att identifiera sej med demokratin Israel.

För det är väl varumärket för Israel - den enda demokratin i regionen? ... hmm ... demokratin Israel gillade diktatorn Mubarak - finns det en logik?

Men hur det än är med maktbalanserandet - Det är i vardagen - vi från de vanliga leden som måste stå emot SDs enkla lösningar och se världen som den är - mer komplex,  med större möjligheter och stora utmaningar - vad sägs om ett öppet sinne?

Roten till allt ont är inte Israel - jag tror roten är bristen på vilja från oss andra att se saker från mer än ett håll och just nu är det Israel som sätter agendan för hur vi ska 'se' i vår del av världen. Länderna med makt, lullar efter och tar sina 30 silvermynt och knallar hem till sin kyrka - sekulär eller inte - 'vi minns förintelsen' är ett för mej idag förbannat mantra.

Titta tex på Serbiens reaktion när kroatier blev friade i Haag. Se på Burma där etniska minoriteter kämpat sedan andra världskriget för att få finnas. Good old China förtrycker alla minoriteter inom sina egenmäktigt dragna gränser. Indonesien som var ett undantag, kokar av etniska konflikter. Malaysia är ett helvete för många grupper. Den märkliga ockupationen av VästSahara inte att förglömma ... mfl - den blinda och bittra reaktionen och illusionen om den egna offerrollen finns i Malmö, i mitt lilla samhälle och tyvärr på alltför många platser i en hårdnande värld.

Sverige Finland Norge och Danmark är tydligen inget undantag - när ska människor bli mänskliga?

Janne


1 kommentar:

Anonym sa...

Wellcome back! Britta