fredag, september 23, 2011

En av demokratins viktigaste grunder...

.. är att man som svarande får en rättssäker rättegång när man är misstänkt för ett allvarligt brott. För 22 år sedan dödades en polis och idag framstår det mer eller mindre klart att det kan vara fel man som fick sona med sitt liv för detta brott.

Om man då blickar bort mot Lybien och de anklagelser som riktas mot rebellerna, att de använt sej av övervåld mot regimtrogna och gästarbetar. Lybien som för bara några månader sedan var en stenhård diktatur där rättsväsende inte ens var nära något vi vill ta i med tång. Jag säger inte att man ska godta hämnd och jakt på människor som kanske helt saknade val. Men som sagt ... lite annorlunda är det!

USA bör man kunna ställa höga krav på - iaf i ETT enskilt fall?

Nej det verkar tyvärr inte så - när man ser att USAs hela rättsapparat inte anser det som intressant att 7 av 9 vittnen backar och att det dessutom saknas viktig bevisning.

Och som sista länk i beslutskedjan sitter den man som skulle föra fred till mellanöstern - stänga Guatanamo - han fick fredspriset 2009

"För skapandet av ett nytt klimat i internationell politik"

Som han själv sa - 'Jag har inte gjort något än' - nej jag håller med och nu genom att inte sätta stopp för den 35:e avrättningen i år, så har han i mina ögon bevisat att makten är viktigare än syftet med att få den - för syftet har Barack Obama glömt och lämnat många miljoner hoppfulla människor i frustration.

Han som i sitt eget land skall utgöra en demokratins sista bastion - han satte sina egna intressen före en enskild människas liv.

Eller kan det vara så djävulskt riggat att OM han hade benådat Troy Davis - en svart benådar en svart - en svart dömd för att ha skjutit en vit och dessutom polis - ja då kanske Obama hade fått packa väskorna redan igår?

Allt kanske är för det överordnade godas skull - Barack Obama behöver kanske fyra år till innan han har skapat fred i mellanöstern och stängt Guatanamo - då är det väl rätt ok att rättssäkerheten offras ibland?

Inga kommentarer: