måndag, oktober 17, 2011

Må Gudarna ta en sväng till Etiopien imorgon ...


Imorgon startar en rättegång som med största sannolikhet saknar all rimlig rättssäkerhet för våra 2 svenska journalister - det tråkiga är att det gått sååå lång tid sedan de greps och att så lite tryck utövats på Etiopiens regim för att få dem fria ..

Jag citerar ett avsnitt av Jenny Nordbergs utmärkta artikel:

"Nu är Sverige ingen supermakt. Vi gillar att prata tyst i stället för att bråka högljutt. Vår utrikesminister, som vanligtvis pratar så mycket att han av amerikanerna benämnts som åtminstone en mellanstor hund, ligger lågt. Men hur skulle det vara om han ringde upp sin amerikanska motsvarighet och bad om lite eldunderstöd här? Vi är ju med och krigar där de ber oss. USA är den enda röst som många diktaturer lyssnar till. Yttrandefriheten borde vara värd mer för vår utrikesminister än ett skorrande avfärdande."

Om vi för en stund glömmer Carl Bildts kortblandande och undrar vad Fredrik Reinfeldt kunde ha gjort? Han kunde tex ha lyft frågan på EU nivå och då inte viskande i ett hörn, utan han kunde ha lyft frågan i form av ett upprop i vilket anförande som helst. Frågan om pressfrihet hör hemma i alla sammanhang där det skall hållas ett anförande å svenska folkets vägnar - eller?

Oppositionens relativa tystnad är ett elände - Juholt och hans kamrater har ju inte suttit fast i kakburken mer än nån vecka - vad använde han och hans parti tiden till innan kakburken?

Och en lite ironisk undran är hur SD ställer sej till det fria ordet i denna kontext?

Nu undrar jag hur väl beprövad metoden med personliga sanktioner är - mot enskilda makthavare - reseförbud - frysning av tillgångar osv? Någon som vet? Finns det undersökningar på området?

Jag har ett vagt minne om en handbok som dök upp i ämnet innan sista kriget mot Irak - vart tog den vägen - vem skrev? Vi kan inte kuta in med vapen i hand i varje diktatur - snarare måste vi hitta andra metoder för att försvara mänskliga rättigheter och det fria ordet - i detta fall så hade ju en vettig uppföljning av biståndet varit en bra start.

Slutligen undrar jag om inte fördelningen i Etiopien är åt helvete - en ekonomi som växer med 8 procent i år och vuxit kraftigt de senaste 10 - verkar vara en å annan av fåtalet som skott sej - så kontant bistånd kanske inte är det mest nödvändiga i fortsättningen?

PS Kan någon förklara för mej varför Carl Bildt inte sitter i rättssalen imorgon? Hade inte det varit en 'tyst diplomatisk' demonstration om någon? DS

Inga kommentarer: