tisdag, januari 13, 2015

Litar Migrationsverket på Kina?


En pojke som påstår sej komma från Nordkorea, ska utvisas på grunder som definitivt kan ifrågasättas.

Migrationsverket påstår helt frankt att pojken ljuger. Pga av stavfel hittar man inte orter på kartan som pojken uppgett och enligt Migrationsverket ska Sprakab som gjort språktestet ha kommit fram till att det är kinesiska som pojken talar. Sprakab tillbakavisar detta och hävdar att Migrationsverket är den som ljuger.

Två frågor :

Vem har ansvar för att stava rätt hos Migrationsverket?
Hur kan det komma sej att Migrationsverket och Sprakab uppfattar språktestet olika - någon  av dem ljuger.


Att alls överväga att utvisa någon till Kina är för mej att liknas vid utvisningen av Agisa och Alzery till Egypten, där dåvarande regering hade 'försäkrat' sej om att Egyptens säkerhetspolis inte skulle utsätta männen för tortyr.

Kina anses vara Nordkoreas närmaste allierade, men från kinesisk synpunkt är Nordkorea ett växande problem och många är de nordkoreaner som brutalt återbördas från Kina till Nordkorea.


Skulle du lita på att de kinesiska myndigheterna faktiskt betraktar denna pojke som kines efter en 'språktest' i Kina? Om de inte gör det, utan gör bedömningen att han är från Nordkorea - vad skulle då en 'försäkran' från en kinesisk myndighet ha för värde i dina ögon?


Kina är inte något annat än en repressiv diktatur, möjligen lite smartare än Mubaraks var i Egypten - men lika skoningslös i sina målsättningar.

Jag tror inte Migrationsverkets handläggare litar mer på kineserna än vad jag gör ...


Janne

Inga kommentarer: