fredag, januari 02, 2015

Media har ansvar - inte bara råttsvansen


Lika lite som någon vill se brända bilar eller av polisen skjutna åldringar i Västerort - vill vi se de förenklade bilder som media sprider om våldet - i detta fall ett passivt men brännande våld mot moskéer.

Dessa mordbrännare som inte öppet står upp för sitt syfte, utan ränner som råttor vid sidan av och låter sej slukas i rännstenen - av mörker. Försvinner efter att ha kastat sin brandbomb - fega kräk utan egen moral och svansar för ett svenskt Sverige - de som är ansvariga på riktigt är antingen sjukskrivna eller saknar kommentar - upprepar sin sk nolltolerans ...

Media har ett ansvar - inte för bränderna - utan för den efterföljande debatten. Hur kan man objektivt rapportera mordbränder utan att i sin rapportering undra vilka dessa råttor är? Dessa som ser som sin rätt att bränna människor levande?

Hur kan det komma sej att man inte på bästa nyhetsplats bjuder in dessa mordbrännare - 'Bränn - men kliv fram?'. Det är blekt på den sidan - råttorna som bränner vill gärna tala ut - det vet vi. Dom vill träda fram stolta och övertygade om att de har gjort rätt - intressant att ingen journalist mött någon av dem?

Skotten i Sarajevo - de skotten på bron fick en del av sin förklaring långt efter - men i vårt informationssnabba samhälle 2015 borde tex en spion som FRA veta mer än oss. Äntligen kunde vi ha nytta av *metadata även om det syftade till att samla in främmande makts hot - så vet vi alla att insamlingen skett 'brett' - få tjänster av statsmakten är tilldelade mer medel per tjänsteman.

Samtidigt uppträder Säpo som att man inget vet - om det är så att FRA inte bistår så är det illa - äntligen finns det anledning att försvara det civila samhället och då borde FRA tala ur skägget.

Den lokala polisen ska tydligen hopplöst förhöra och intervjua de motvilliga, försöka få fatt på något som somliga vet, men inte vill prata om oavsett sin sympati. Ännu ett antal höstackar - ännu ett antal ouppklarade fall av våld långt bortom ett mord i hastigt mod - nu är det fråga om att bränna många med bensinbomber och det är ett organiserat hat bakom.

Ska det här samhället fungera så är det dags att vi använder våra resurser för fletalet - de som tjänar makten skulle må bra av det och få kvitto på rätten till sitt värv.

Var finns FRAs *metadata?

- data som ger cirklar kring individer
- data som beskriver att man tex köpt hundfoder på samma ställe
- att man sågs på samma ställe oftare än en gång i månaden
- att man pratade på mobilen med varann
- att man skickde sms till varann och deras innehåll
- att man är med i samma förening och på ett eller annat sätt sagt vad vi tycker om muslimer
- att vi alla känner den och den och faktiskt den med - din kusin. Din kusin som har 'jakträtt'

- med mera - allt vi skrivit tex på FB finns kvar - alla mina snedsprång är där och allt är synligt för FRA - i värsta fall kan Sverige köpa tillbaka information från 'främmande' makt - den som vi enligt Carl Bildt hade rätt att sälja till - den som ville köpa  - det var en öppen marknad på hans tid.

Det finns anledning för vår regering och även den föregående att färga upp - det är dags att försvara individen - på riktigt den här gången - enskilda som far illa - brända av brandbomber i sin mest fredliga avsikt.

För att du ska förstå - varje gång du använder ditt kort - var helst, tex på ett bibliotek - apotek - och varje gång du är synlig inför en kamera, så är du faktiskt registrerad eller om du läser vad jag skriver på min blogg - eller du blir min kompis på FB och då undrar jag hur kan vi harmlösa hindra att 'ordningen' inte tappar fokus?

- Varför hittar man inte mordbrännarna?

Jag har svårt att se en brand en gång till utan att lasta våra 'spyeyes' - frågan är vad dom bevakar.

Janne

2 kommentarer:

Leif sa...

Det skulle kännas ganska oseriöst av media att börja spekulera kring vilka som kan vara skyldiga till de olika "moskedåden" utan någon form av indicier. Det kan ju vara helt skilda händelser eller så kanske en högerextrem gruppering ligger bakom.

Tyvärr har polisens resurser skurits ner så att säkerheten för vanliga medborgare inte kan garanteras. Vi har även exemplet i Malmö där antagligen samma gärningsmän fick spränga bomber på samma plats tre ggr innan polisen lyckades gripa en av de troliga förövarna. Var bara tur att inga av de boende kom till skada.

Anonym sa...

Naturligtvis är varken polis eller Säpo så urbota dumma att de redogör sina utredningsrön för en glupsk press som sedan skyfflar ut alltsammans i den offentliga rymden...
Det vore den bästa tjänsten man kunde göra förövarna.

I förnuftets och rättvisans namn skall vi nog vara tacksamma för att vi ibland hålls utanför de reella skeendena.