lördag, januari 31, 2015

Skapa en fristad i Kobane


Tänk om världssamvetet kunde tänka den raka enkla vägen vad gäller Kobane. Här är chansen att visa vad medmänsklighet kan vara. Kobane en stad förstörd av krafter som hatar frihet, för att inte säga ett hat som fått många att misstro människan som idé.

Ska vi övriga som art kunna konkurrera med övriga arter på jorden är det dags att de inom vår art, som har politisk makt, inser sitt ansvar.

Makthavarna här hemma säljer i hemlighet vapenfabriker till Saudi och försökte prångla mjukvara till Kina - till två diktaturer som smutsar ned allt vad frihet och öppenhet kan vara ... demokratiskt valda vallade oss övriga in i dimman.

Nu har samma demokratiska gäng chansen att ta steg mot det öppna samhället och göra följande:

- Se Kobane i Syrien som en särskild zon utom kontroll för någon annan än FN
- Skicka in fredsbevarande styrkor och skydda ruinerna från vidare angrepp
- Återuppbygg i blixtfart så flyktingarna kan återvända

Varför? Detta skulle sätta press på IS och Al Assads märkliga regim - det skulle tvinga rebeller att se livet från den ljusa sidan och Turkiet skulle tvingas bekänna färg - alla vinner på att Kobane blir en fristad.

Janne

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har du tänkt på risken att du kan anklagas för att "fiska i grumliga SD-vatten"?

Inte för att SD har förespråkat precis det som du nu har föreslagit, men risken med ditt förslag är att färre flyktingar ser som den enda utvägen att skapa ett nytt liv i Sverige.

Jan Paimo sa...

Hej - det finns inget självändamål i att flyktingar ska till andra länder, de flesta flyktingar hade nog föredragit att leva ett bra liv i sitt eget land - tror du inte? Skulle man kunna skydda och återuppbygga i Kobane så tror jag att det skulle stressa Al Assad och Turkiet skulle få ompröva sin syn på kurder.

En sak står klart, folket vill tillbaka trots ruinerna - så hur SD skulle kunna profitera på människors hemlängtan kan jag inte se.

Invandrare behöver vi med kompetens inom en hel rad områden - men det är en annan fråga.

Janne