fredag, januari 09, 2015

När mår en fundamentalist bra?


Det är en fråga som jag funderat över allt sedan terror mot civila har blivit ett självklart faktum. Vi kanske denna sorgens dag ska se andras sorg?

Vi i västvärlden är jämförelsevis förskonade från större terrordåd - antalet självmordsattacker går inte längre att räkna i Irak, Syrien, Pakistan och i många andra länder där fundamentalister försöker få fäste eller redan har ett starkt fäste.

Där dör så många fler och de dör oavsett om det är diktatur eller demokrati. Oavsett om de förespråkat det fira ordet eller inte. Dom bara dör för att dom inte böjer sitt huvud fort nog.

Om vi utgår från 11 sep 2001 - då George W Bush deklarerade krig mot terrorismen - så har faktiskt terrordåden bara ökat och de repressiva åtgärderna mot terror har enbart bestått i ond bråd död, tortyr i demokratins namn, mer eller mindre hemliga fängelser där man utan rättsprocess eller väg ut, kallar sina fångar för 'olagliga stridande'. Intensiva attacker med drönare, där man med självklarhet har avrättat egna medborgare - utan rättegång i egen domstol.

Obama lyssnade inte på Malala när hon inbjuden till Vita Huset sa (min minnesbild): Skicka inte drönare - skicka lärare.
På varje 100 lapp i bomb satsades inte ens en krona civilt i Afghanistan - den amerikanska militären har själva sett detta missförhållande - enkel logik. Ok vi vinner ett område med militärmakt - men sen då?

Malala har i grunden rätt - man måste skapa tilltro - man måste skapa hopp. Döda i drönarattacker skapar inte hopp - det skapar förtvivlan och hat.

Den vardagsterror som bestås judar och muslimer här i Sverige är på väg att öka och får ett alltmer vidrigt uttryck. Det finns ett gryende främlingshat mot allt man inte känner igen som sitt eget. Det i ett Sverige där varje medborgare förväntas respektera de grundläggande demokratiska värden som franska revolutionen förde fram:

'Frihet, broderskap och jämlikhet'

I USAs författning är religionsfrihet inskriven, i Sverige skilde sej staten från religionen - utmärkt! Men i demokratin Israel vill man definiera sej som en 'judisk stat' iaf vill en stark konservativ topp få detta till ett faktum.

I Saudi får kvinnor inte köra bil.

I Iran så hänger man bögar i skylifts.

Det finns oräkneliga exempel på hur världen går framåt - men tyvärr lika många bakslag. Nu har Europa blivit en scen för den terror som beståtts så många andra folk och tyvärr tror jag att den lilla lådan redan är på glänt...

Att man gått i en koranskola i Pakistan eller Afghanistan skapar inte en vapensmed, analfabeter är inga teknologiska högdjur. Det är änkor och barn som knallar in med bombväst - det är sinnessvaga som inte ges annat val. Dessa människor petar inte ihop avancerade sprängmedel på 'egen hand' - dom skruvar inte ihop avancerade granatgevär - dom är för korkade för det - men smarta nog att använda våra luckor och använder våra vapen.

Det är vi som förser dessa dårar med de vapen de vill ha - vapen som skulle skydda demokrati och det fria ordet. Det finns en paradox och vi måste våga se den.

I Burma har svenska raketer använts mot civila, troligen finns svenska vapen i fel händer på många fler ställen och vi är tyvärr inte ensamma om att förse 'fel sida' med tekniken att effektivt döda flera åt gången.

Det finns en terror som utförs av stater och den är svår att komma åt - därför är det bra att Palestinierna ansluter till ICC - där de själva kan bli dömda för krigsbrott. Jag ser det som ett fall framåt och jag tvivlar på att Hamas är helt lyckliga över den utvecklingen - men ett krigstrött FATA inser att fred och ett slut på bosättningar är viktigt om inte palestinierna slutligen måste deportera för att få plats i ett krympande Palestina.

Alla de här konflikterna hänger ihop  - Sudan, Mellanöstern, Pakistan/Afghanistan, Nigeria, Libyen, Marocko, Väst Sahara, Sri Lanka, Korea ... ja så många konflikter - en del uppburna av stater som stödjer sej på gamla koloniala relationer eller färskare allianser - just det 'väst'. Andra konflikter brinner av etniska orsaker i spåren på kolonialväldet - grunden är ofta en för rak linjal när triangelhandeln ritades upp.

Det är dags att vi fundamentalt ritar om vår egen inre karta när vi tittar på ett husras i Bangladesh där 3000 människor rasade i ett handelsutbyte - där otroligt många dog för att sy billiga kläder åt oss.

Terror har många ansikten - en del av dåden kommer från forntiden - andra har vi skapat alldeles själva i en närtid som inte är kolonial - men vi lever fortfarande i en anda av att det onda händer andras barn - inte mina.

Nu inser jag att jag måste återvända till min fråga:

När mår en fundamentalist bra?
Ja vilken gud man än åberopar så tror jag att en fundis bara kan må mindre dåligt när andra människor mår sämre - ett sorts korkat eskalerat nollsummespel.

"Jag kan inte ta ut dej - men jag ska minsann visa dej att du inte har rätt till någon lycka". Lite så? Hur tänker du?

Vidare tror jag inte att  fundamentalisten har perspektivet att 'vinna folkets kärlek' - det enda en 'fundis' tänker är att göra illa - göra så illa att våldet trappas upp. Samma våld som Björn Söder underblåser i brist på 'Frihet, broderskap och jämlikhet'.

Björn Söder är lika mållös, svarslös och oansvarig i sin doktrin, En doktrin som syftar till egen makt och splittring bland andra - samtidigt göder han bredvilligt svansen.

'Gå ut å kasta fläsk - bränn lite, men ni vet att jag håller tyst - som talman har jag inte möjlighet att ge er det stöd jag eg vill - men gör det ni måste - så split och skit i friheten - den som fanns - det är ju vår frihet - fri från frihet som ska gälla andra ett ok som ska bindas vid den som inte är svensk'.

Björn Söder kanske har en egen omvänd postorderfirma där han säljer sina idéer och betalar med en partipost till bäste 'fläskslungare'?

Det är viktigt att sekulära, troende - kristna, judar, muslimer, buddister, taoister - what ever you believe in - att ni står upp för att andra som inte tror som du - har en grundläggande rätt att finnas - sen kan du själv tycka vad faan du vill!

Björn Söder har valt ett annat synsätt - tyck som mej - annars är du fel - ett sätt att tänka som borde ge honom bojor.

Björn Söder är en polerad fundis - slips och talman - hmm?


Janne


PS Du som anser dej ha rätten att vara en fundis - kan vi byta några ord? DS










2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var inte Björn Söder som kallblodigt mördade tolv människor i Paris. Det var galna muslimer som gjorde det. Ditt sätt att förflytta fokus och relativisera skeendet är skändligt.

// Jan

Anonym sa...

>> Det var inte Björn Söder som kallblodigt mördade tolv människor i Paris >>

Men snälla nån, var någonstans har någon påstått det...?
Skärpning..!

Däremot häller Söder "bensin på elden" genom sina generaliserande och och tendentiösa uttalanden, helt klart i syfte att hetsa de egna "trupperna".

/Bosse