onsdag, februari 11, 2015

Våld mot barn


Det måste finnas gränser för hur vuxna beter sej mot barn och med vuxna tänker jag på de väktare i Malmö som gav sej på två barn 12 och 9 år gamla. Det var vuxna som gjorde fel.

Det är vuxna som ska sätta gränser och barn är av naturen utmanare till desamma. Fallet i Malmö framstår som ett fall där de vuxna tror sej slåss mot jämnåriga på skolgården.

Att ge utbildning i ett oändligt antal år till dessa 'brottsbekämpare' hjälper inte - de har helt enkelt fel inställning från första stund. De bolag som ska arbeta nära mänskliga rättigheter kanske ska höja sin profil?

När jag i en forntid jobbade med ungar som var jobbiga, så var en av ledmotiven att fånga in och lugna ned - att pressa ned en unge i golvet var inte på tapeten - tapeten var att hålla om - fånga in och skapa ett lugn - skapa någon form av dialog.

Barn är lyhörda - de är i början av sina liv och de vill leva - men dom vill inte bli förnedrade.

Dom vill inte bli söndertryckta mot betong - dom vill vara precis så sårbara som dom alltid varit i sin kamp - en envis kamp som faktiskt inte handlar om verkligheten - ska vi andra låta idioter bestämma dessa barns verklighet?

Barn vet inte allt - men dom drar slutsatser

Janne

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du får gärna förklara hur man tar hand om en väldigt stor nioåring som spottar,sparkar och biter. Skulle du vilja att ett sådant barn gick i dina barns klass?

Jan Paimo sa...

En väldigt stor nioåring? Den som dunkade hans huvud i golvet var större och en vuxen man ...

Jag hade under de åtta år jag jobbade med unga obstinata inget behov av att slå sitta på eller dunka någons huvud i golvet och de ungarna var äldre - vad sägs om adekvat utbildning?

I filmklippet ser vi inte vad som händer innan - anledningen till ingripandet och vi ser inte hur det avlöper - men våldssituationen går inte att acceptera.

Janne