torsdag, februari 26, 2015

Jag bara hoppas att SvD har fel


Det vore ett monumentalt fiasko för demokratin om det SvD påstår är sant - att (S) vill förlänga avtalet med Saudi. Det här är en fråga där ingen regering får agera som 'förmyndare' åt sitt eget folk - det är en så viktig fråga för vår syn på rättvisa och demokrati i ljuset av vad som händer i regionen just nu.

Att med minsta stavelse antyda att opinionen äventyrar Sveriges åtaganden, genom att säga nej till vapenexport till en diktatur, verkar i mina ögon rent av fårskalligt?

Har någon frågat företrädare för detta repressiva rike i denna helt 'plötsligt' tio år gamla och infekterade fråga - vad de tycker och vet? Är det någon av er som tror att Saudi inte själva fattar att de är en makaber diktatur? Hmm - klart dom vet!

En vacker dag lär det visa sej att SuperJAS inte blir ett SuperJAS pga utebliven teknik från USA - beroende på den svenska opinionen - en opinion som sa nej till Saudi ... kan det vara så Löfven?

Är det så att (S) smiter in under kjolarna på USA? 

USA som har en mer än obskyr relation till Saudi  än något annat västland har - varför ska vi tvingas spela med i det spelet?

Varför ska vi här hemma tvingas med och blunda för bestraffning av det Saudiska folket och ett utnyttjande av människor som arbetar i Saudi utan pass, människor berövade sin nationalitet - nu får ni nog förklara - ni i regeringen.

Janne


4 kommentarer:

Jonny sa...

Är det att man i Saudiarabien efterlever lagar och regler enligt muslimsk tradition som du baserar din åsikt på ?

Anonym sa...

Din partikollega Johan Westerholm verkar vara mer insatt i ämnet och kommer fram till slutsatsen att avtalet bör förlängas.
http://ledarsidorna.se/2015/02/feministisk-utrikespolitik/

Jan Paimo sa...

De makthavare som finns i Saudi är ett gäng prinsar varav många har utbildning i det sk västerlandet - för den egna delen - efterlever inte dessa prinsar de lagar de själva stiftat. Sen ska man inte glömma den ortodoxa tolkningen som prästerskapet har i Saudi - inte många sekulära där som kan gå emot.

Ordet tradition är intressant - vad innebär det egentligen i en epok av islam som så tydligt är ställd mot oss?

Jag lämnar den frågan öppen.

Min vän Johan W får ha sina åsikter och han är som du säger insatt - men jag drar andra slutsatser - vilka är dna - du som väljer att inte tycka något alls? Du som är anonym?

Janne

Jonny sa...

Rörande "tolkning".

Saudiaraberna lever efter grundläggande regler uppställda av deras religion. De tolkar inte, de läser innantill.

De gör alltså exakt det som deras "gud" befallt.

Många muslimer väljer att ignorera en del av sin "guds" regler, samma med de flesta kristna/judar dvs de har valt att ta ett par steg mot sekularisering, men det förändrar på intet sätt vad deras religion egentligen står för. Det finns inom en religion ingen tolkningsrätt där man kan leka plocke-pinn med religionens grundsatser, varje avsteg är en hädelse.

Dessa för mig som ateist avskyvärda religiösa regler är en del av grunden i Islam. Liknande vedervärdigheter finns att hitta i judendom/kristendom.