tisdag, mars 03, 2015

Balansen mellan demokrati och den svenska nyttan.


Nu är det den höga matematikens skola som råder för den svenska vapenexporten.

Å ena sidan skall hinder införas för export till diktaturer. Å den andra sidan skall detta sammanvägas mot en tillräcklig vapenproduktion i Sverige.

- Vad är tillräcklig produktion?

- Vem mäter tillräckligheten?

- Mot vad mäter man?

- När väger den svenska nyttan över andra folks frihet?

Upplägget lär ge att Saudi kan fortsätta köpa vapenteknologi från Sverige - ett Sverige som faktiskt inte 'äger' den svenska vapensmedjan. Glöm inte att internationella intressen finns med och styr vad som ska hända med det som smids på svensk mark. Vi i folket äger ingen vapenindustri via våra skattepengar - vi råder inte över marknaden.

Hur fria händer har vår riksdag att sätta demokratiperspektivet högst på listan? Ser inte ut som att de har särskilt fria händer ...

När vi nu är medlemmar i EU - varför kan man inte på den nivån enas om att tex Saudi är en diktatur och att just detta omöjliggör vapenexport från EU till den diktaturen? För om man kan sälja vapen till Saudi - varför inte till Nordkorea - var finns logiken?

Logiken är glasklar - det finns bara vinst och att täcka utvecklingskostnader.

Faktum är att vapen sprider mer elände och främjar ingen demokratisk utveckling vare sej i Saudi Indien Burma Kongo Afghanistan Irak Lybien Syrien Pakistan Algeriet Marocko mfl länder som är rena diktaturer eller kraftigt korrumperade stater där demokrati är lika självklar som i Ryssland.

Vem är det egentligen som bestämmer? Folket - du och jag? Knappast!

Janne

PS  Två ytterligare betraktelser som du kan ta del av - en på Carl Bildts reaktion och SvDs rapportering DS


Inga kommentarer: