lördag, mars 07, 2015

Vem tror på näringslivets beskrivning av verkligheten?


När man hör och läser argumenten från näringslivet för att tillåta svensk vapenexport till länder som Saudi så är ett av argumenten att vi totalt sett som ett litet land är beroende av export.

Därför ska vi sälja vapen trots att vi har oerhört många fler 'fredliga' produkter att sälja som ger större nytta för folkflertalet både där och här - numerärt med fler involverade här och ett mer hälsosamt utfall där.

På något märkligt sätt påstår man att Saudi inte behöver produkter som inte åtföljs av en vapenfabrik

Ska man tolka det som så att Saudi köper vapenfabriker i första hand och betalar lite extra för att få medicinteknik, läkemedel och annan kunskap i andra hand?

Vem av alla våra skickliga journalister har frågat Saudierna själva hur DE prioriterar? 

Helt uppenbart så är det där ökenlandet efterblivet på många områden och inte bara vad gäller vapen. De behöver hjälp att utveckla sitt land och inte bara för att det är trevligt med nöjda medborgare - utan för att slippa en opposition.

Så istället för att gnälla borde svenskt näringsliv avkräva vår regering, att aktivt ta upp frågan om vapenexport till diktaturer i sitt rätta forum - nämligen EU.

Näringsliv och våra politiker i Sverige måste sluta flumma runt i ett eko av någon form av Saltsjöbadsanda - det andetaget är så borta och det lilla som finns kvar är mer den illusion om röda stugor med vita knutar som aldrig blev sann.

Svensk export idag formar en framtid för andra långt från oss, jag vill inte vara med och bidra till en hårdare värld.

Kan de stora länderna i Europa inse att det finns något att vinna på ett vapenembargo mot just diktaturer, så kanske man tom kan påverka hur flyktingströmmarna ser ut i framtiden?

"Då säljer ryssar och kineser vapen" säger den cyniske - då säger jag 'sänk deras vapenfrakter på djupast möjliga vatten' - rädda flyktingar på medelhavet istället.

Europa måste börja stå för sitt fredsprojekt - för det är väl det EU var tänkt att vara?

Janne

3 kommentarer:

Anonym sa...

Saudiarabien ligger väl inte på samma jordklot som terroristkontrollerade områden i Syrien, Irak, Jemen, Libyen, Somalia och Nigeria? Hur kan du ens ha mage att skriva om flyktingar över Medelhavet, utan att skriva vad de flyr från? Hur kan du ens skriva om EU som fredsprojekt, utan att med ett ord nämna hur EU har svikit demokratirörelsen i Syrien, och därigenom lämnat landet öppet för invasion av al Qaida från Irak? Ocvh nu ska du dessutom avväpna IS' fiender i Mellanöstern! Det räcker väl att det sitter terroristkramare (MP) i regeringen? Kan inte socialdemokrater tänka själva längre?

Reddit

Jonny sa...

Vad händer om Saudiarabien inte längre kan försvara sin nation som de styr enligt Koranen ?

Alternativet är ett stort blodbad med enorma konsekvenser både för regionen och världen i sin helhet.

Du kan inte tvinga andra länder att bli demokratiska (enligt vår modell) och tvinga dem att kasta sitt religiösa arv i soptunnan.

Demokrati och avislamisering är något de själva måste bestämma över.

Anonym sa...

Vad händer om al Qaida lägger vantarna på de heliga platser i Saudiarabien, dit miljoner muslimer vallfärdar? Vilket tillfälle att sprida sin hatpropaganda och bilda nya terroristceller över hela världen. Terroristerna i Paris tränades av al Qaida i Jemen, som ligger på den arabiska halvön och är ett grannland till Saudiarabien. Och i norr är Irak ett grannland till Saudiarabien.

De 31 näringslivsföreträdarna, som skrev i DN i går, har alldeles rätt. Om vi vill se en demokratisk utveckling i Saudiarabien ska vi bedriva handel med Saudiarabien, hålla ingångna avtal och stödja den gnutta civilisation, som dock finns i landet, mot det totala barbari, som inget högre önskar än att ta kontroll över landet. Men näringslivsföreträdarna glömde en sak: att om något avtal med Saudiarabien ska brytas, så är detta det absolut sämsta tillfället. Och frågan är om inte skadan redan är skedd, när socialdemokraterna i regeringen nedlåter sig till att förhandla med terroristernas medlöpare (MP) i regeringen. Kan något lands regering lita på råd från ett Sverige, som tycker att det är okej med massmord på religiösa minoriteter, om vi bara tar emot lite fler flyktingar i Sverige?

Vilka är dessa mörka krafter, som försöker bestämma över den svenska utrikespolitiken? Det är MP, som grundades av den tidigare folkpartisten och judehataren Per Gahrton, sedan han förlorat maktkampen i Fp mot Israel-vännen Per Ahlmark. Gahrton och MP har sedan dess stött Israels alla fiender, hur blodbesuldade då än må vara.

Men till de mörka krafterna hör också en sosse-vänster, som en gång i tiden lät sig styras av DDR och försökte avrusta det svenska försvaret genom att angripa den svenska försarsindustrin och dess akilleshäl: vapenexporten. Mp rekryterade minst 70 % av sina första medlemmar från denna sosse-vänster, som alltid har krypit för de värsta diktatorerna.

Det är dags att säga ifrån att vi behöver ett demokratiskt socialdemokratiskt arbetarparti i Sverige och inte en MP-ledd fårskock utan praktiskt arbetslivserfarenhet. Som tror att man kan spara elektroner från blåsiga dagar som vedkampar i en vedbod tills energin ska konsumeras. För det handlar inte bara om vapenindustrin, utan om Sveriges framtid som industrination över huvud taget.

Men först och främst handlar det om solidaritet med de människor ute i världen, som hotas av terrorismen. När al Qaida och alla undergrupper till denna terrorismens moderorganisation väl har stoppats, kommer vi att få tillfälle att leverera civila produkter till återuppbyggnad av de krigshärjade länderna. Om inte Sverige dessförinnan har skämt ut sig terroristernas devota medlöpare med sina vapenembargon riktade mot terroristernas fiender. Man skäms för att vara svensk. Man skäms för att vara socialdemokrat.

Reddit