torsdag, mars 12, 2015

Nu har EU chansen att visa vad fred och samverkan kan vara


Det jag kan önska lite så där ödmjukt är att man funderar över ilskan hos Saudi och sen från svensk sida, söker ett öppet samtal med andra - Tyskland, Frankrike och UK - hur man kan välja att INTE exportera till diktaturer?

Det finns få andra länder i Europa som satsar så mycket på vapenexport som Sverige gör och jag vill gärna inbilla mej att det finns gemensamma intressen för just dessa fyra EU länder att hitta ett sätt att befrämja ett fredsprojekt som ligger i linje med det EU var tänkt att vara - för fred och fredlig handel?

Sverige är dessutom som det påstås - neutralt - det borde ge ett unikt handlingsutrymme, idiot är den som underskattar Saudies förhandlare - dom vet själva vilka de är - vilka pengar de knallar runt med.

Vi borde svara på precis det - därför grattis till Margot Wallström som vågar ge uttryck för det som är sant - oavsett tronskifte eller rådande maktförhållande i Saudi.

Att man i Saudi låter prästerskapet bestämma över rättsväsendet - det är ingen nyhet - kan gott och väl tänka mej att en å annan svensk delegat tvingats se hur det faktiskt fungerar i verkligheten.

Vi här i vårt land har ingen anledning att ta ansvar för hur fördelningen ser ut mellan stat och kyrka - vi har själva befriat oss från just det, mycket sent om man ser till vad människor här har tyckt om tro och stat under många långa år.

Jag tycker fortfarande att EU bör sättas på prov och jag tror att Sverige faktiskt rest sin röst på ett sätt som även prästerna i diktaturer fattar och vi kan bidra till en kamp där stat ska råda över kyrka.

Detta kan aldrig bli sant med mindre än att man i EU faktiskt ser sitt ansvar och aktivt begränsar sin vapenexport till länder som just Saudi.

Janne

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag lämnar dina nykoloniala funderingar därhän, eftersom kamp mot kolonialism borde åtföljas av kamp för mänskliga rättigheter. Tvärr är så inte alltid fallet, utan många f.d. kolonier har återgått till ett förkolonialt stadium. Saudiarabien har dock aldrig varit en koloni under någon europeisk kolonialmakt. Snarare en koloni under det ottomanska riket. där staten faktiskt var överordnad religionen. Det saudiska rättsväsendet med relativt självständiga domare anses vara en blandning mellan det ottomanska rättssystemet och ett mer islamskt.

Menar du att präster (teologer) och inte utbildade jurister dömer i de saudiska domstolarna?

Okunnig