tisdag, mars 10, 2015

Skönt att se att DN och Expressen stöttar ett svenskt uttåg ur Saudi


Det är ju inte så att DN och Expressen står på barrikaderna och hyllar en ny svensk utrikespolitik - men de är tydligt otydliga i att Saudi bör dra det korta strået och att det finns anledning att fundera över vad som är rättskaffens. (Ordet rättskaffens låter sej nog inte översättas till arabiska enligt Saudi *s*)

Jag hävdar fortfarande att frågan om vapenhandel till diktaturer hör hemma i EU. EU med sin freds och demokratisträvan, så borde detta vara det tillfälle där EU kan stå upp för sina principer och faktiskt kunna sätta press även på USA, vad det gäller dessa stater som så helt skiter i andras liv, men själva i sin diktaturer, som enskilda individer kräver allt skydd en rik människa kan åtnjuta.

Predikotexten från varje börsgolv har i 30 år ekat ut ordet 'globalisering' - mot både döva och icke vetande - ingen har sluppit undan konsekvenserna oavsett handikapp.

"Vi är för alltid med alla andra folk sammanvävda i ett gemensamt öde" är argumentet.

Är det inte dags att se de mindre smickrande moraliska konsekvenserna och omvärdera vad globalisering faktiskt kan vara istället? Titta på ett tydligt exempel - bananer - besprutade och livsfarliga för de som arbetar med bananer - där finns det en förståelse - varför inte när det gäller vapen?

Kanske globalisering är en väg att tvinga fram frihet och kanske i bästa fall demokrati? Vi som lever i världens viktigaste demokratiprojekt - EU - ett projekt som var tänkt att ge oss i Europa fred och frihet i evighet - borde inte då våra makthavare inom EU slå lite extra på den trumman - lite extra hårt - just nu? Med Putin, IS mfl dårar som försöker förleda oss alla - med hot och vansinniga doktriner?

Borde inte just vi låta oss ledas in på tanken att fler ska ha frihet?

Men i samma tanke kan man undra hur EUs dignitärerna tänkte - innan den arabiska våren var ett faktum? Dignitärerna såg innan våren kom i blomning - lite tyst och stilla mellan fingrarna och försedde diverse länder inte bara med vapen utan även bombsäkra skyddsrum för 'skyddsbehövande' diktatorer - lite piffig telecom med avtappning mm mm och man drog samtidigt egen vinning med 'modesta' semesterhus i mottagarland och avtal om skydd för invandring till den norra sidan ... allt detta stod moraliskt i strid med fred i världen - om man nu tänkte på att det kan vara bra med fred överallt och inte bara i EU? - så tänkta man nog inte då - eller vad säger ni som drog egen privat nytta ni norr om medelhavet?

Innan det vårades för fler folk, än de inom EU och det visade sej att det fanns hur många människor som helst söder om medelhavet som tänkte själva - de hade redan skaffat egen kunskap - de såg sammanhang.

Så som av en händelse blev korruptionen norr om Medelhavet synlig i dokument söder om samma hav - som aldrig var tänkta att bli lästa ... jaja

Men NU BORDE väl EU passa på och rehabba och jabba på för en fredsmarsch rakt över alla kontinenter?  OM - men bara om EU kan enas mot vapenexport till diktaturer.

I ett sådant scenario så måste man få med sej motsträviga vita män över 45 som sitter i styrelser i diverse 'globala' företag som tycker att det inte är deras ansvar hur andra mäns hustrur blir behandlade i diktaturer, det är tydligen inte heller deras ansvar om våra svenska vapen används mot människor i Burma eller Bahrain.

Problem med attityden? Javisst!

Så här långt är det nog så att de handgångna i företagen här hemma, agerat ordermottagare och plitat ned beställningarna och angivit sista möjliga leveransdatum. Hur ska man annars tolka att Margot W (S) plötsligt inte får hålla sitt tal? Hon har faktiskt mer eller mindre medvetet tagit pennan från orderblocket och vilsenheten är tyvärr beskrivande ... svenska arbetstillfällen?

Lita på att anställda på SAAB får sparken - det är den globala ekonomins svar, oavsett vem som lider av besluten. De vita över 45 i styrelsen styr vidare mot nya mål för att som de tror föra 'Sverige' framåt - på kort sikt min käre Watson - att strypa en demokrati som tror att den finns, tar mindre tid än du tror.

Ska det vara så? Då kan vi enligt min mening lika gärna vara tysta (appropå Karin Enströms lust att prata på med alla) - fram till den punkt där diktatorn faktiskt förstår att det från deras håll måste komma en prestation, något som vi här hemma kan presentera för alla ivrare av det fria ordet - demokratin och allt annat lullull som vi maskerar vapenhandel med.

Jag undrar tex varför Frankrike lät Saudi gå arm i arm i Paris efter terrordåden ... vapenhandel?

Eller ska vi prata om det VI tycker är viktigt? Är det diktaturer som ska sköta konversationen och styra samtalet - placera sina order?

Citat av Karin Enström i Expressen: " – Ansvaret för utrikespolitiken ligger på regeringen. Men oavsett vad det beror på är det olyckligt att Sveriges röst stoppas. Om man ska göra skillnad så måste man kunna tala med alla."

Frågan är vad vi ska prata om - stekt gröt? 


Slutligen undrar jag över hur Saudi kan ha en sådan stark ställning i något som kallas 'förbund' - där borde väl alla ha en röst lika tung som någon annans?


Janne

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du stödjer alltså terroristerna? Du tycker alltså att det är okej att al Qaida tränade terrorister stormar in på en tidningsredakion och skjuter ner medarbetare som sitter i redaktionsmöte? Kan du ange ett enda skäl varför representanter för Saudiarabien inte skulle ha rätt att delta i protesterna mot detta?

Reddit

Unknown sa...

Reddit

Ge mej en länk till din blogg där du utvecklar dina tankar så ska jag både kommentera och ställa frågor ... men ditt malande här på min blogg är inte bara tröttsamt - det är helt utan mening och det förstår väl även du?

Janne

Anonym sa...

Aftonbladet avslöjar idag att Stefan Löfvén har fått vika ner sig för Miljöpartiet. Tycker du ska framföra din kritik direkt till Löfvén på nästa partikongress. Du bör kräva hans avgång, eftersom han enligt dig inte står upp för mänskliga rättigheter. Jag förbehåller mig rätten att anse att Löfvén har haft en förnuftig linje, och att extremister som inte tar ansvar för tillståndet i värden har segrat. Hur kan du inbilla dig att Frankrike och Storbrittannien ska inställa sin vapenexport till länder, som står emot IS? Den debatten kan du föra på din blogg. Förklara din liltighet inför halshuggningar och korsfästelser på IS-kontrollerat område! Yttrandefriheten, med betydelse att båda åsikter ska speglas, står inte särskilt högt i kurs hos dig, eh? Så länge jag är socialdemokrat, förbehåller jag mig rätten att stödja partiledarens ursprungliga linje, även om han har tvingats vika ner sig för att undvika regeringskris. Du vill kanske ge sken av att det inte finns några socialdemokrater som tycker som partiledaren? Den mentaliteten känner jag igen sedan Palmes tid. Även då kunde man bli behandlad som en partifiende om man stödde partiledaren.

Reddit