tisdag, november 17, 2015

När det kommer till kris - då finns inte det globala perspektivet


Nu har vi sett ett dåd till - ett av många - det senaste skedde inom Europas gränser. Då sänder SVT i Sverige 24/7 i två dagar!

Vilka människors liv är värda att prata om undrar jag? Sanningen är tydligen att vi i västvärlden har ett lite högre värde när det kommer till det 'publika' - särskilt om vi dör i terrordåd.

Jag som ni - vet egentligen oerhört lite kring dådet i Beirut - det finns inga 'vittnen' som får tala ut och det saknas all analys - 'varför'?

För SVT sände inget - det fanns ingen där i studion - det fanns inget intresse - samma sak i Tunis - det var bara blänkare - men så hände det en fredag i Paris - då sänder SVT 24/7 i nästan två dygn oavbrutet - utan att alls få ihop en bild eller en riktning - man gottade sej bara i andras död.

Jag inser att världen är global - men varför är den inte det på ett transparent sätt? Varför är liv i Beirut Tunis eller på någon annan plats mindre värda för nyhetsrapporteringen hos oss? Varför avbryter man en film och sänder nonsens under ett oändligt antal timmar - för att det händer i Paris - inom Europa?

Jag tror att våra nyhetsförmedlare begår just den dödssynd ingen får begå som ska beskriva vad som händer i en global värld - förmedlarna dödar sanningen - just nu lider Europa och vi ska tydligen glömma alla andra som utsatts för precis samma våld som vi inte vill ha här.

Men kan vi stå ut med att samma terror sker i länder utanför Europa och den terrorn har pågått i Syrien under fyra år.. fundera lite över livets värde var det livet än finns.

Är det inte dags att media steppar upp lite och att man hos SVT langar ut en verbalt senfärdig frankofil med en jävligt ful halsduk och nackspärr?

En man som faktiskt inte tillför bakgrunden ett enda smul? Han beskriver inte med en bokstav ett globalt perspektiv.

Lite mer insikt kan man kräva - trots terror!

Lågvatten och nästan bottenfruset för SVT enligt min poängbedömning

Janne

2 kommentarer:

Leif sa...

Antar att i lokal media i Beirut och Mellanöstern så fick säkert terrordåden där stort utrymme. Är inte konstigare än närhetsprincipen även om den svenska krisen kring flyktingmottagandet nu är intressant t.o.m. för amerikansk media. Så när det gäller detta område kan du ju knappast klaga på medias uppmärksamhet.

Jan Paimo sa...

Jo Leif, jag klagar - för enligt ett antal fördrag så är alla människor lika i värde oavsett var de finns. Men en pragmatisk inställning är att man bör stävja konflikter där de finns.

I lokala media i Libanon så fyller nog journalister sidorna - vad de skriver kan inte jag förstå - den lilla bricka vi har in i den regionen berättar för lite för oss. Men det är där kriget pågår och västvärlden vill hellre ha krig där än - här.

Detta i ett grannland till Europa, som kan sägas vara en vagga för den kultur vi själva valt ... Syrien gav grunden.

När jag inte ser och förstår vid roten - då blir jag undrande. Du själv då - har du läst och förstått vad tidningarna i Beirut vill beskriva?


Janne