måndag, november 09, 2015

Burma, Aung San Suu Kyi och NLD


Det vore bra för Burma om NLD vinner, det ger ett hopp om att faktisk demokrati en vacker dag skall omfatta landets alla medborgare.

Aung San Suu Kyi och hennes parti får en tuff uppgift i att vända attityden till urbefolkningen Rohingya.

Det sorgliga är att ett land som så uttalat omfattas av buddhismen inte tillämpar sin egen fredliga lära mot alla medborgare i Burma.

Tvärtom tvingas minoriteter in i läger - officiellt för sin egen trygghet. Samtidigt som extrema munkar uppmuntrar till förföljelse och deportering av "främmande" etniska grupper.

NLD har tyvärr historiskt sett inte visat något större intresse för Rohingyas sak.

Förutsatt att militären inte underminerar valresultatet, så kommer NLD att få bekänna färg - Aung San Suu Kyi måste via sitt parti legitimera sitt fredspris och kan bara göra det genom att skydda alla Burmas medborgare.

Tyvärr har jag svårt att se hur man ska kunna undvika en konfrontation med militären. Det förlorande partiet USDP består till största delen av fd militärer och att partiet alls finns, är ett tydligt tecken på att man från militärens sida velat legitimera sin makt. Den makt man haft under så lång tid, har jag svårt att se att man i demokratisk ordning är beredd att släppa utan kamp.

En annan fråga är hos vem Burmas munkar kommer att lägga sin lojalitet - väljer de att gå i opposition till NLD - då får USDP en anförvant. En ytterligare fråga jag sett resas i samband med detta val är hur många som faktiskt inte fick rätten att rösta?

Jag hoppas mediabevakningen av Burma skall öka och att Sverige verkar för de mänskliga rättigheterna, trots att Burma är långt bort från vår flyktingkris.


Janne

Inga kommentarer: