onsdag, maj 24, 2017

Ännu ett för oss människor i väst obegripligt grymt dådDet kommer fler dåd än det i Manchester och det här är bara början - den här spiralen går knappast att vrida åt annat håll om inte västvärlden i sin strävan av egen säkerhet börjar bry sej om vad som händer runt om oss och varför det händer.

I Turkiet grep dess myndigheter en lärare som hungerstrejkar för att få sitt arbete tillbaka. Turkiet finns fortfarande kvar på väntelistan till inträde i EU - I Turkiet har man gripit/avskedat 150 000 människor. Turkiet bombar både i Syrien och Irak - det helt utan mandat - väst tiger.
Tror du att kurderna dör frivilligt - för att Erdogan vill att dom utgör gödsel?

Sovjet angrep Afghanistan - födde Muhadejin (terrorgruppen som fick stöd av USA) - väst tiger
Ryssland angrep sin egen delrepublik Tjejtenien - väst tiger
Ryssland angrep Georgien - klöv sönder byar - knaprar sakta i sej mer och mer - väst tiger men viskar iaf.
Ryssland kliver in i Ukraina - utan mandat och annekterar Krim - väst tiger inte - men vad hände innan ryssarna flyttade in sina trupper utan militära grader och markerad hemvist?

Kina seglar runt och tar ö för ö utan att bry sej om havsrättsråd eller andra hindrande - man angrep Vietnam och fick stryk - nu utmanar man dem igen - väst tiger - eller har du hört något från vår regering?

Vår dåvarande statsminister Göran P var på besök i Kina och hyllade att det var iaf ordning - det talar  väl mer om Göran Ps önskade maktordning hemma än den i då befintliga Kina?

Australien - Assanges hemland - har i sann kolonial anda infört fångläger åt flyktingar på valda öar. Flyktingbåtar får vara ankrade utan bistånd - väst tiger.

Hovet på besök i Indonesien - en HBTQ person piskas utanför en moské under samma dag.

Det händer för mycket som inte sammanfaller med människors lika värde var de än befinner sej ...

Nu sönderfaller i EUs närhet två länder och det som brutits mest i små bitar är Irak - det andra är Syrien - frågan är om grannarna klarar trycket. Väst tiger noga - men Libanon Jordanien mfl är under ett socialt tryck och snart tar det eld även där.

I Europa är det svenska tyska brittiska och franska företag som vill sälja 'säkerhet' - militär sådan. Det behövs inte mycket sökande på nätet för att inse att det finns system mot mycket - från att attackera - ned till att spåra enskilda individer ... är det vad världen behöver? Är det vad man ville i en värld där man ställer sej solidarisk med offren i vilken terroransatt stad som helst i västvärlden? Ska våra länder få sälja vapen till länder som Saudi? Kan det tänkas spä på hatet mot oss? Undrar ...

Men - för varje bomb som fälls i uttalat fredssyfte - vad händer på riktigt?
Säg att en bomb kostar 3 kronor och att reparera skadorna kostar 8? Sen att säkra området kostar 4 och att skapa en civil utveckling kostar 16 till - vi är uppe i 31? Jag höftar - inte för att bagatellisera - det finns inga siffror som beskriver vad som kunde ha hänt OM man hade vidtagit civila åtgärder efter bomben - inte vad jag vet - vet du?

Irak idag - i befrielsen av Mosul så mördar den shiamuslimska milisen alla Sunnimuslimer som saknar bevis för att de inte tillhört IS - de flesta får ingen rättegång - väst tiger och bara blundar - USA bombar på och vi håller med? Vad händer sedan?

Det saknas flyktingläger och mottagande av de som flyr IS - att döda IS krigare går bra - men de oskyldiga som överlever och behöver hjälp? Dom trampar runt i lera ofta utan kläder och läkarvård - är de inte lönsamma? Bomberna är tydligen betalda - men inte de humanitära insatserna?

När IS är borta - då finns det många inbördeskrig kvar - hur ska EU hålla dessa mänskliga offer borta från våra gränser? De nya flyktingarna - de som flyr ur ett kaos skapat av att många stater faller sönder? En stat som inte finns - Lybien? Sen kanske Libanon är på tur - hur stabilt är Jordanien? Andra stater med inre spänning är Algeriet, Marocko och faktiskt lilla Tunisien - hela nordafrika är på väg mot norr - nya fredsbomber?

Det kommer mer terror och i min livstid så ser jag inget slut om EU inte inser att varje land av de 27 måste arbeta utan vapen i hand - sluta beväpna diktaturer och man måste göra upp med sitt eget koloniala arv - även vi i Sverige måste inse att vi har ansvar - vi bidrog till det koloniala och vi kanske fortfarande gör utan att vi ser.

Vi vanliga kan bara lita på Ygeman i det korta perspektivet - men det är långt från en framtida verklighet - den som mina barn ska möta och den som nordafrikanen ska se i hoppet av att hans barn ska få ett bra liv. Samtidigt har USA sagt sej vilja ha en allians med Saudi - ett land som stenar människor till döds - ett land som fostrade de som attakerade USA den 11 september - det är pengarna som styr.

Sluta skjuta - börja agera för livet - vi har troligen bara ett och Salman i Saudi eller Trump i USA ska inte få bestämma vem som lever i Manchester Berlin Paris eller Stockholm - vi som utsätts för terror måste fråga oss själva - varför vill de döda oss.

Janne

Inga kommentarer: