fredag, februari 13, 2009

Det är inte ett turkiskt bad ..

.. som väntar Abdulkadir Aygan i det fall Sveriges regering beslutar lämna ut honom till Turkiet – eller tror du det? Jag tror snarare på ett stålbad. En långsam och plågsam process, med endast döden som utgång. Varför tror jag det? - Jo så länge vi blundar för Turkiets insatser i Irak och på sin egen hemmaplan – insatser riktade mot kurder - så finns det gamla inslaget kvar, en av demokratiska krafter ej kontrollerad militär, en militär som tar sej rätten att jaga kurder och oppositionella.

Turkiet är INTE en sann demokrati som hyllar de mänskliga rättigheterna – helt enkelt.

Vi måste mycket tydligare tala om vad vi tycker är fel och agera på motsvarande sätt här hemma. Minnet av CIAs flygning från Bromma blir plötsligt så tydligt. De två utvisade egyptierna, två förnedrade människor som trots löfte från Mubaraks anhang – så blev de väl ’levererade’ - torterade. (Faan ta er Persson och Bodström .. kanske Anna Lindh)

Vår regering får inte upprepa ett sådant misstag! Abdulkadir Aygan tillstår inblandning i politiskt färgade mord – ska han inte sona dessa fruktansvärda handlingar? Ja kanske det – på ett eller annat sätt så bör hans berättelse prövas – men här i Sverige.

Låt Turkiet skicka sina jurister och sitt material hit – låt svenskt rättsväsende visa sej från sin bästa sida. En rättegång utanför Turkiet kanske ger ljus åt det ljusskygga i just Turkiet.

På den här punkten kan man skapa ett trendbrott och en dag kanske denna typ av rättegångar hamnar under neutral flagg i Haag?

Min poäng är – liv skall skonas vare sej det gäller oskyldiga eller skyldiga – vi måste alltid uppträda humant, även mot de som beter sej som ’djur’ … fast djur (vilket vi själva i enlighet med evolutionen måste anses vara) är inte vad jag vet lika beräknande – eller är dom?

Turkiet vill jag inte ha med i EU … så blev det sagt.

Inga kommentarer: