onsdag, februari 22, 2012

Det politiska landskapet består av två dimensioner


Du känner kanske till romanen Flatland skriven av Edwin A Abbott? Han skrev den redan 1884
och den är en satir på klassamhället - ger mej sjutton på att Eric Arthur Blair (George Orwell)
slängde ett getöga på tryckåret och plussade på hundra år.

Dagens politik synes mej bedrivas enbart i två dimensioner och inte nog med det - med endast en möjlig riktning - mot ekonomismens svarta hål.

Sedan 80-talet har mänskliga värden fått stå tillbaka för lönsamheten - vi blev plötsligt till för pengarna och utgör numer en kostnad. Retoriken blir allt mer ekonomens och kvartalsrapporten är mer ett evangelium än en finansiell rapport.Ordet vision har redan slukats i det svarta hålet och många fler hotar att rusa in i tidens slut - ord som eftertanke - alternativa vägar - statens ansvar - samarbete m.fl.

När man ser på Grekland så undrar jag vad 'stålbadet' egentligen syftar till - att sälja ut ett lands tillgångar - sätta ett land under förmyndarskap och därmed direkt och indirekt lamslå landets suveränitet och demokratiska institutioner. Gör det grekerna lyckliga på lång sikt?

Detta att stirra sej blind på röda siffror och låta människor bokstavligen gå under - är det utveckling?

Grekland lider av korruption - ja! Men vi har också korruption - titta på Göteborg ... ett isberg som sticker upp med sin tiondel. Vi har politiker som tjänar för mycket och dessutom åtnjuter förmåner på en alldeles för hög nivå.

Vi har företag och banker som betalar ut bonusar även vid förlust - samma politiker och storföretag sliter häcken av sej för att vi ska förstå 'lönespridningens skimrande löften' - samma grupp anser sej själva ändå vara värda sitt - märklig matematik här i Plattland.

Grekland har i modern tid gått igenom det ena helvetet efter det andra - titta tex tillbaka på hur världens första demokrati ansågs behöva militärdiktatur så sent som 1967 det var Grekland som behövde det med benäget stöd från en sk demokrati i väst ...

Tvärtom borde man titta på vad som kan göras i Euro samarbetet för att möjliggöra att länder som i sin utveckling står på så olika nivåer som Tyskland och Grekland hela tiden gjort. Där Tyskland fram till nu varit det land som tjänat mest på Euron ... Men nej - nu ska grekerna till siste man utmålas som lata och otacksamma. Samma grädda i Grekland som här hemma skor sej så långt det går - det är inte småfolket som kostar, men tydligen alltid just dom som ska stå med svartepetter på slutet.

När ska någon våga se en dimension till? Det lär finnas tio enligt fysikerna.

Allra sist undrar jag varför Aftonbladet, PT, NSD och Expressen utesluter fria bloggare och
väljer bort att låta dessa fria tankar speglas mot deras egna artiklar?

Inga kommentarer: