måndag, februari 20, 2012

Gnuggar ögonen lite extra


Ovanligt skarpa ord från Peter Wolodarski angående moderat tystnad kring Ungerns vandring åt höger. EU's officiella kritik av Ungern har väl främst handlat om ekonomi trots allt? Och är det inte så att Sverige är ovanligt lydiga i EU's klassrum? Och är det inte sant att det är moderaterna som styr vad som ska sägas - här hemma och mot omvärlden?

Den kritik som skulle behövas mot diskriminering och förtryck av minoriteter är mindre tydlig. Så vitt jag vet är den näst intill obefintlig från svenska regeringens sida vad gäller förtyck var det än uppträder i Europa? Det kanske är mot denna brist på kritik som Peter Wolodarski riktar orden - baserad på sin egen sanna liberala anda?

Problemet för mej är att vi har 4 partier i Sverige som tävlar om att vara de mest sanna liberalerna och så här långt har ingen vinnare korats:

- Vi har nämnda Moderater som i det mesta försöker 'älska alla' men bara på sina villkor och då blir det i huvudsak de framgångsrika som känner den moderata kärleken.

- Så har vi KD som baserar sin liberalism på gamla testamentet minus homofobfalangen som förlorade maktstriden.


- FP som historiskt tycker sej vara mest liberala och värna om den enskilde - men språkprov ska vi ha och synen på Israel luktar fortfarande av Per Ahlmarks fanatiska syn på mellanöstern.


- Sist och allra minst så finns C som är rätt senkomna på den liberala scenen efter att ha varit alternativkramare på energiområdet och i sina ungdomsled haft en rätt radikal syn på förhållandet mellan stad och landsbygd. 


Hur trovärdig kan regeringens syn på något land bli - med denna virriga och spretande syn på sin egen ideologi - Liberalismen?

Peter Wolodarski borde kunna rada upp ett pärlband av stater som bryter mot liberalismens fundament - individens rätt till frihet och statens skydd. Mej veterligt är inte Ryssland ett land att leva i om man tillhör en minoritet. Inte heller Österrike, Nederländerna, Belgien, Danmark, Finland, Tyskland osv - samt Sverige och det finns fler både inom och utom Europa i varierande allvarsgrad i hur förtrycket yttrar sej.

Kanske dags att ni liberala hittar en gemensam linje som gäller hemma, i Europa och utanför? Vad är annars liberalismen värd?

På det Ungerska Riksförbundet i Sverige uppskattar man inte kritiken mot högervågen i hemlandet - för mej är det svårt att avgöra hur 'sovjetisk' den gamla lagstiftningen från 1949 var, men uppenbart så finns det landsmän på plats i Ungern som ser en fara i utvecklingen och frågan är om dessa kritiker också tillhör gruppen smutskastare enligt Ungerska Riksförbundet?

Men avslutningsvis ger jag fyra av fem klappar (vänliga) till Peter Wolodarski som lyfter fram Moderat tystnad och gör det så att man gnuggar ögonen och undrar om det är Flamman man läser!



Som vanligt:
Allra sist undrar jag varför Aftonbladet och Expressen utesluter fria bloggare och 
väljer bort att låta dessa fria tankar speglas mot deras egna artiklar?

Inga kommentarer: