söndag, februari 26, 2012

Jag gillar Vänsterpartiet - trots allt

Men - som vanligt så finns det en i mina ögon mindre förmildrande omständighet och jag har inte fått
ett vettigt svar på följande frågeställning den 24/2 -12 ställd till Jonas Sjöstedt:

Men en helt annan fråga till dej är:
- Er tvingande partiskatt – vad händer med pengarna? Jag skulle vilja se en mer omfattande debatt om politikerlöner/förmåner Jag skulle vilja föreslå er att deponera pengarna hos länsstyrelsen – sedan redovisa månadsvis hur mycket detta konto växer av skattemedel – för det är väl att anse som skattemedel som ersätter politiker? På detta vis skulle det bli oerhört påtagligt för oss alla och med med den redovisningen skulle man ganska enkelt kunna räkna fram vad övriga partier tar ut ‘för mycket’? Vad tycker du?


Jag läste följande svar på Jonas Sjöstedts blogg - han svarade inte själv, men han har inte motsagt innehållet och hans blogg är modererad:

Staffan 24 februari, 2012 at 11:14

Till Janne:

Moderaterna, sossarna och sverigedemokraterna har rika anonya givare som pumpar in miljoner i dessa partier. V:s partiskatt är dels en protest mot att politiker ständigt roffar åt sig högre löner men drar åt svångremmen åt alla andra, men också tänkt att stärka partiets ekonomi och jämna ut spelplanen lite grann i förhållande till de rika konkurrenterna. Partier som kämpar för social rättvisa har sällan några miljonärer i ryggen, till skillnad från de som vill bevara och öka klyftorna i samhället. Att vänsterpartiet med ditt forslag skulle avväpna sig självt ekonomiskt i förhållande till miljonärspartierna till höger (och mittenpartiet (s) som får miljoners miljoner av LO) vore att skjuta sig i foten.


Jag för min del tror inte på att sno pennor på jobbet med argumentet att min lön är för låg - jag vill ha en tydlig vattendelare och spelar andra falskt så får dom leva med sitt. Det är i detta scenario en verklig arbetarheder visar sej, Jag gör mitt jobb för att Företag X betalar mej Y antal kronor - punkt!

V tar faktiska skattepengar av mej och stoppar i sin partikassa, jag tror att det är kontraproduktivt
- Pengar som V får är lättare att 'se' än de som M får - men det får inte bli ett argument. Jag ser att V inte är solidariskt med mej ... det är ni inte

Varför blir jag oroad av detta? Jag återvänder till stölden av pennor. Det är under varje sann arbetares värdighet att stjäla från den hand som faktiskt föder. Det finns få länder där arbetare och företag är så solidariska i bilden av det lönsamma som i Sverige och därför har ett antal företag efter flytt härifrån - faktiskt återvänt hem - roligt eller sorgligt - beror på vilken sida av graven man står.

OM det är så att V tycker att man kan skruva av ett antal kronor från sina förtroendevalda och väljer att INTE deponera dessa medel hos Länsstyrelsen - så kunde dessa medel ha gått - redovisade - till ett antal vettiga ändamål. Inte till egen sak - det är antidemokrati. Välj själv och redovisa:
- Journalister utan gränser
- Läkare utan gränser
- Fredsarbete
m.fl

Men man kapar dessa pengar och lägger i sin kassa för att andra snor pennor? Det ÄR skattepengar V tar - det är vad det är. Är man demokrat så är varje stöld orättfärdig oavsett egen förlust - Jag uppmanar er - lägg pengarna hos länsstyrelsen och sluta gnälla över andras övertag.

Jag gillar som sagt Vänsterpartiet - höj er medlemsavgift och förklara att frihet kostar  - men sno inte pengar som kunde gått till annat - precis som de ovan nämnda övriga partierna kunde lägga en liten skärv till annat än det egna - till det som de verkligen tror på.

Läs även den här krönikan på Svd

8 kommentarer:

Niklas sa...

Varför skulle det vara "stöld" av skattemedel när pengarna går till partikassan istället för till individen? Det är pengar som betalats ut till ledamoten som ledamoten sen får göra som denne vill med, och som villkor för att vara ledamot i framtida val har V nu bestämt att denne måste skriva på kontrakt om att betala en del av dessa onödigt höga ersättningar till partiet.

Även många arbetarekommuner har partiskatt, men det kallas kansliavgift. Är det också "stöld"?

Niklas sa...

Sen är det ju inget nytt direkt, den har bara höjts för att hänga med i den kraftiga löneutvecklingen i riksdagen. Partiskatt betalar de allra flesta i V och har gjort det i många års tid, skillnaden är att det nu blir obligatoriskt.

Unknown sa...

Niklas

du har rätt i att det inte självklart ska gå till individen - men jag tycker du har fel när man tittar på vem som skapade mervärdet - möjligheten att ens fundera över att pengarna finns.

de intäkter som en partiskatt genererar - är inte av ett partis arbete - det är ingen inom något parti som skruvat ihop en enda vettig skruv som funkar i någon tänkt gänga.
Förutsättningen för vart parti är att vi plockar in pengar - att vi gemensamt producerar mer än vad som behövs för det oundgängliga - det ger utrymmet för V och alla andra partier - eller?

Sen i sann demokratisk anda har varje parti rätt att disponera det partibidrag man är tilldelad och det fördelar man på det man tycker är viktigt
Men att beskatta sina delegater - det strider mot all demokrati i all tillämpning av alla demokratiska regler

Om det är så att delegaterna tycker det är okej - fine! Men då ska det vara av medel som kommer ur de skruvar ni(partiet) får att funka i de gängor partiet knåpat ihop och som INTE belastar skattebetalarna - eller hur ser du på den politiska överbyggnad vi har idag?

Är det rimligt att V faktiskt snor pengar ur statskassan - via sina delegater? Det är ju det svenska folket som trots allt jobbat ihop varje krona och V har inte skruvat en enda skruv?

M. E. sa...

"Är det rimligt att V faktiskt snor pengar ur statskassan - via sina delegater? Det är ju det svenska folket som trots allt jobbat ihop varje krona och V har inte skruvat en enda skruv?"

Säger en person från ett parti där man inte precis bromsat lönespiralen i Riksdagen. Österberg. Han finns med här ( http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13867254.ab ):

"
10 i topp – de tjänar mest i riksdagen
Talman Per Westerberg: 144 000 kronor i månaden.
Ulf Holm (MP):77 700 kronor, 2:e vice talman, ledamot i EU-nämnden, ledamot Riksrevisionen.
Anna Kinberg Batra (M): 75 600 kronor, ordförande i finansutskottet, riksdagsstyrelsen.
Mats Odell (KD): 75 600 kronor, ordförande i näringsutskottet, riksdagsstyrelsen.
Tomas Tobé (M): 75 600 kronor, ordförande i arbetsmarknadsutskottet, riksdagsstyrelsen.
Peter Eriksson (MP): 75 040 kronor, ordförande i Konstitutionsutskottet, Riksbanksfullmäktige.
Susanne Eberstein (S): 72 800 kronor, 1:e vice talman.
Liselott Hagberg (FP): 72 800, 3:e vice talman.
Per Bill (M): 68 880 kronor, vice ordförande Konstitutionsutskottet, vice ordförande Riksbankens jubileumsfond.
Sven-Erik Österberg (S): 68 880, vice ordförande Riksbanksfullmäktige.
Källa: (TT)
"

Nästan 70 000 i månaden, inte illa! Nog säger det en del om (S) att partiet har två personer med på listan, liksom det säger en del om (Mp)... Jag tror både (Mp) och (S) skulle ha gott av lite förnyelse... Bara (M) är värre! Ska jag göra en rangering blir det

1. (M)
2. (MP) och (S)
3. (KD) och (FP)

Vad är problemet med politiker som tjänar så oerhört mycket? Nja, svårt att föreställa sig att de skulle vara oberoende av kapitalet och i tankeverksamheten skulle jag vilja säga... Det öppnar för korruption.

Jag kan inte låta bli att undra över om Österberg någonsin är 100% idealist i socialdemokratisk mening.

Där det finns en väldigt hög tolerans för ojämlikhet kan man också fråga sig om det inte finns lite väl mycket tolerans för ojämlika strukturer, för får/flock och ledare-mentalitet... På något sätt måste man ju motivera att Österberg, Eberstein, Eriksson och Holm tjänar så mycket...

Du verkar göra en stor skillnad mellan skattepengar och "privata" pengar - men båda delar handlar om vinster baserade på produktion och numera är det (V) snarare än (S) i Riksdagen som kämpar för en mer representativ Riksdag och ett mer jämlikt samhälle.

(S) tycker väldigt mycket om att leka besserwisser - samtidigt som vi ser hur partiet agerar på ett skrämmande instinktivt, oreflekterat sätt. (S) är ej det parti det en gång var, socialdemokratiskt bara i namnet. Man behöver inte vara spåman för att inse att den naiva tro att det håller att byta om personer och bete sig "okontroversiellt" för att vinna nästa val är ett tecken så gott som något på att (S) är förlorat för alltid.

Den offermentatlitet som (S) verkar kräva av (V) - samtidigt som (S) tydligen ska ha all rätt att ta för sig både här och där... Börjar bli så OERHÖRT tröttsamt nu, (S)... Tror hela svenska samhället längtar efter att bli av med det trista som återstår av partiet. Tror inte det är omöjligt att (S) kan klappa igenom fullständigt ganska snart... Särskilt om partiet låter sig falla i hypnos av opinionsmätningar som ger partiet en liten ökning...

M. E. sa...

Citerar från länken ovan:

"Det är framför allt Miljöpartiet och Vänsterpartiet som drivit frågan om sänkta löner i riksdagen. Varje år kommer ett flertal motioner in, men de röstas alltid ned. De som vill sänka riksdagslönerna i minoritet."

Leif sa...

Ett mycket konstigt resonemang. Även om jag avskyr V och kommunismens historiska illdåd så förstår jag inte vad problemet är?

En riksdagsledamot för V får betala 10% av sin inkomst till partiet för att stärka partiets kassa och då enligt Sjöstedt eftersom man vill kompensera för att man inte får en massa miljoner utifrån som vissa andra partier vilka nämndes tidigare. Även om jag anser att riksdagsledamöterna har oskäligt mycket betalt i många fall kan jag inte förstå hur detta skulle kunna betraktas som stöld.

När det gäller inställningen kring politikernas ersättningar och förmåner så är jag överens med V. Varför ska politiker vara ett frälse som med hjälp av inkomstgarantin kan gå i pension vid 50 på skattebetalarnas bekostnad. Detta om något är väl att betrakta som stöld.

M. E. sa...

"
Leif sa...
Ett mycket konstigt resonemang.
"

Det är väl något av (S)' signum nu för tiden...

Unknown sa...

Vi verkar vara eniga i att vi inte ska ha ett frälse - men nu är det ändock så - så frågan är hur ska vi få media att starta ett politiskt drev - inte mot politiker enskilt utan ta fasta på det orimliga i så höga löner och andra tveksamma ersättningar

För om media verkligen skulle engagera sej under en längre tid i denna fråga så skulle det påverka de förtroendevalda i en annan riktning