måndag, september 07, 2015

Flyktingar skapas av vapen


Varför ska det behövas en bild på en drunknad tre år gammal pojke för att vi - folket ens ödar ord, en tanke - kanske en handling av mänsklighet?

Var än konflikter finns så finns det barn som dör som en direkt orsak av vuxna människors dåliga val och de sämsta vuxna är de som säljer vapen som gör denna mardröm möjlig.

Det är inte bara 'onda' vapenhandlare som håller krigen igång - det är främst vuxna ledare inom politik och industri. Alla bedyrar att ansvaret ligger i händerna på de som köper vapnen.

Dessa ledare försvarar utan att kunna förklara - de gör ansatser med demokrati och allas rätt till eget försvar. Vapen är nog det enda som sprids utan frågor om kreditvärdighet - det är ju oftast upfront som gäller och finns det pengar eller råvaror så får man köpa. Det hade varit begripligt om det var hotade demokratier som ville försvara sej mot kuppmakare - men så är det inte.

Pay and shoot!

Tiden och sanningen har bevisat att även våra demokratiska vapen används i fel syfte och på fel plats och av fel händer - vapen skruvas ihop för att komma till användning och de sprids mer än någonsin.

Låt oss för ett ögonblick strunta i en drunknad treåring och alla andra som offrats för att diktaturer ska få fortsätta sitt vanmaktsstyre.

Låt oss se vad det innebär för vårt klot - varje krig åsamkar vår värld en ekologisk katastrof - men våra ledare bryr sej inte ens om det - varken ledarna i USA, Ryssland eller Kina och våra egna politiker oavsett politisk färg - våra hävdar att det var rätt att 2011 sälja vapen för 14 miljarder - mest i världen per person.

Är det rimligt att landet som engagerat sej mot diktaturer faktiskt har kanoner riktade mot Kashmir? Robotar som används mot urbefolkningen i Burma? Svenska vapen i Bahrein vid Saudis invasion - vid stödet för en vidrig diktatur - en diktatur som hindrade läkare att hjälpa skadade och fängslade de läkare som följde läkaretiken.

Alla ledare är kåta på inkomsterna av att exportera - VAPEN! Går du igång på de pengarna? Troligen inte - du ser dem aldrig - de hamnar i andra länder och def inte i din ficka - fundera lite över hur du vill att världens ledare ska se på sina arsenaler av dödsbringande material - behövs dom verkligen? Skapar vapen fred och OM - vems fred är det?

Att en treårig son av den här världen tvingades drunkna på altaret av den snöda vinningen är graverande för oss som art - vi är nog arten som inte borde få finnas, utan oss kan den här vackra planeten finnas fram till den dag solen slukar den.

Janne

2 kommentarer:

Leif sa...

Så nu har även du insett vad vi miljömedvetna känt till sedan länge dvs att jorden är överbefolkad och vi lever över våra resurser. Tänk på det nästa gång du sätter dig i din privata bil för onödig nöjeskörning.

Jan Paimo sa...

Leif - om du läst tillräckligt många av mina inlägg så vet du vid det här laget att jag försöker bry mej om miljön även i mitt eget liv - vem faan nöjesåker nuförtiden - låter i mina öron som 50-talet ...

Janne