söndag, september 08, 2013

Agenda söndagen den 8 september


Jimmie Åkesson har en poäng "vi borde hjälpa till i närområdet" - men det har vi gjort - i väldigt liten skala. Hur ser SDs motioner i riksdagen ut för att stötta flyktingarna i närområden efter alla krig där säkerhetsrådet misslyckats att skydda? Vilka förslag har de lagt för att hjälpa Turkiet som är första land för de flesta syrier?

Samtidigt vill SD minska vårt bistånd och påstår samtidigt att man vill ge mer pengar till UNHCR - låter till en del bra, men matematiken går inte ihop. Borgarnas resonemang går inte heller ihop, vi har i princip stängda gränser. Som flykting kan du inte gå in på en svensk ambassad och söka inresetillstånd - det är att låta sej smugglas som gäller och då måste du ha pengar. Inte ens i den mest utsatta situation kan du hitta en fristad utan att ha pengar.

Knutsson pratar på som om vi ingår i USA "vi väntar ju ett beslut i kongressen den här veckan om ett ev anfall i Syrien". Visst - vi fattar att det är USA han pratar om - vi vuxna - min dotter vet dock inte det.

Hade han haft godheten att säga 'USAs kongress' hade det varit ok - samma fras och vi byter ut kongress mot duman - det hade inte hänt! Då hade samme Knutsson sagt 'den ryska duman'. Ett Public Service företag får inte begå dessa misstag, hur partiska de än är, så måste de hålla uppe skenet av sakligt granskande - eller? ;-)

Sen hör vi V och FP debattera, där FP inte vill vänta på FN. Men det belyser väl hur sjukt illa WWIIs segrarmakters monopol på säkerhetsrådet faktiskt är?

FP vill gå förbi folkrätten och intervernera - men USA har sagt att man ska straffa och säger sej inte ha som mål att ändra det som händer på marken. Så FP kammar noll och har dessutom inte stöd från sin egen regering, Selimovic går emot Alliansens statsminister - intressant.

Personligen tror jag markeringen från USA handlar om att markera mot Iran i första hand och att utmana ryssarna i andra hand. Kineserna räknar man inte med ska agera militärt.

Världen borde ha ingripit för 3 år sen - innan 100 000 människor dött. Nu är det de stora elefanterna som trampar runt och använder människors lidande i sina egna syften - magert!

Janne

Inga kommentarer: