söndag, september 08, 2013

Klockan i Syrien är fem över tolv


Världssamfundet har återigen hamnat passivt gloende i slutet av en kedja av händelser - den arabiska våren. I Syrien reste sej människor och demonstrerade fredligt, den syriska regimen svarade med krypskyttar misshandel och tortyr. Omvärlden gjorde ingenting och många av skälen finns i att Europa och USA föredrar 'stabilitet' utanför sina egna gränser snarare än frihet för människorna i Marocko i väster till Syrien i öster.

EU har sålt vapensystem, kommunikationsteknik för avlyssning osv osv till alla dessa diktaturer. Denna handel har aldrig haft till syfte att befria folken från sina förtryckande ledare - stabilitet och hinder för människor att nå Europa har varit en ledstjärna utan hänsyn till situationen för människorna i regionen.

Stormaktsspelet påminner om kalla krigets retorik och det är fortfarande inte för att skydda civilbefolkningen i Syrien som USA nu säger sej måsta agera. Om det hade funnits någon allvarlig vilja att skydda civila, så hade USA och EU för tre år sedan arbetat i FNs generalförsamling och försökt hitta lösningar där Kina och Ryssland vill bidra.

Att utmåla ryssar och kineser som de 'onda' är bara att göda retoriken om civilisationernas krig. Peter Wolodarski måste nog granska argumenten som förs fram mot en militär straffexpedition mot al-Assad. Vad kommer efter? Vem är det man egentligen 'bestraffar'? Varför räknar Obama iskallt med att Ryssarna inte ska svara militärt? En lite off topic är oviljan att straffa Israel då de bevisligen använde vit fosfor mot civila i Gaza - den händelsen begravdes i Israels rätt att 'försvara' sej. 

Jag menar bara att ska man kunna hävda att man agerar för att skydda - då ska det ske i alla fall där inhumana metoder används.

FNs vilja att agera synes obefintlig, men jag tror den förlamning som säkerhetsrådet utgör är det verkliga skälet till att vi ser så lite hända där borta i NY. Stormakterna kan aldrig tvingas att hitta lösningar, de kan helt sonika blockera varandra utan att svara på varför och frågan hamnar aldrig i generalförsamlingen - gör den det iaf så är svaret därifrån tandlöst.

Vi kan inte fortsätta att ha fem idioter i säkerhetsrådet som anser sej ha rätten att blockera utifrån egenintressen. Dom kan få sitta där och gräla men det är generalförsamlingen som skall fatta de tvingande besluten.

Janne

Inga kommentarer: