fredag, september 06, 2013

Nu mumlar svenska media och politiker om FRA


Att engelsmannen Duncan Campbell skall behövas i Bryssel för att svenska media och politiker ska börja säga något alls i Sverige om kopplingen NSA och FRA? Fortfarande säger man så lite som möjligt och media är slätstruket trevliga.

Är det inte dags att i någon mån föra in säkerhetspolitiken in i en politisk kontext? Hur mycket ska svenska myndigheter kunna agera dolda av 'sekretess'?

De två svenska medborgarna med ursprung i Somalia som skulle fått åka hem till Sverige men snoddes av USA - är dom offer för 'samarbetet'?

Min oro efter egyptiernas och nu somaliernas bortförande är att Sverige tyst och stilla är berett att offra mänskliga rättigheter så länge vi andra inget vet.

Reinfeldt säger att Sverige länge samarbetat med andra länder - jo det visste vi nog! Men på vad sätt? Blundar FRA för tex rättsskydd för enskilda människor? Det var inte meningen att vi medborgare skulle få reda på Saudiaffären (men det fick vi) - vad mer kan komma fram om somaliensvenskarna?.

Det känns faktiskt  inte så fredssträvande att i vått och torrt, troget trampa efter USA i deras världsomfattande prestigekamp. USA skulle tvärtom behöva tagga ned sin retorik och aktivt arbeta i FN. Kanske radera ut Bush stora groda 'är ni i inte med oss så är ni emot oss' - kanske ska man granska USAs doktriner över åren och tillstå att Bush uttalande ligger väl i linje med hur USA såg och ser på världen både då och nu?

Obama har langat ut en egen fet groda i ett uttalande ang Syrien - 'vi måste skydda våra nationella intressen'. Ok? Hur ser dessa nationella intressen ut i Syrien - USA har väntat i tre år och förbannade den arabiska våren och då främst i Egypten? Hmmm.

Omvärlden kanske ska sluta att svälja dessa för hemmaopinionen i USA tunna argument - folken världen över genomskådade detta 'nationella' redan under Korea kriget ... när ska det ta slut med tomma ord från USA?

DN låter inte bloggare länka till sina artiklar om FRA - jag tolkar det som att man vill hålla debatten på en låg nivå och så snart som möjligt få återgå till den vanliga lunken - vad blev det av DNs satsning på att granska?

Men mitt i allt - hatten av för Tobias Brandell.

Janne

Inga kommentarer: