torsdag, april 06, 2017

Den röda linjen i SyrienDen linjen blev ett sudd - färglös och utan någon kraft bakom orden. Det flygförbud som rebellerna bad om redan när inbördeskriget var ett faktum - infriades aldrig - det ledde bla till att IS kunde etablera sej i Syrien.

Fredliga protester möttes typ dag två av 'läkarens' krypskyttar och torterade barn.

Hade flygförbudet varit på plats - då hade Syriens eget folk vunnit kampen och IS hade inte kunnat skapa sej utrymme i Syrien. Det är vad jag tror.

Det var när torterade barn kastades ut på gatan som revolten mot al-Assad verkligen fick sitt startskott - läkaren i Damaskus sufflerade och lovade reformer - en dimma utan färg. Valsystemet skulle spegla folket sa han - läkaren - val utlovades - av det blev intet.

al-Bashar har en pappa som lyckades att spela ut och kontrollera olika grupper mot varann - sonen trots etikregler som läkare - fortsätter i sin pappas spår med terror mot sitt eget folk. Hans gode fader lär ha förintat en hel stad - arv?

Nu är frågan - vad kan väst göra för att bryta isär läkaren i Damaskus från den 'gode' Putin?
Inte mycket ... Ta död på ledarna i al-Assads regering kanske kan påverka - men samtidigt blir all förvaltning lamslagen och ett redan lamslaget land blir ett nytt Lybien.

Putin vurmar inte för Syrien av annan anledning än att han själv vill ha sin flotta i medelhavet - kanske man ska skjuta sönder alla hamnar i Syrien och därmed ställa Putin inför ett val?  Den tanken har säkert föresvävat Nato under lång tid - men tydligen är det bättre att det Syriska folket lider fram till den punkt att Putin är ett faktiskt hot mot Nato i medelhavet?

- Då när det hotet kan täcka tidningssidor - då slår man till mot den omfattande exporten av Putins vapen till al-Assad. Vapenexporten från Putin har pågått under väldigt lång tid - in i ett krig som från början var en vädjan från folket om egen frihet. Fredliga marscher utan vapen ... jaja - man kan undra hur många som ska behöva dö.

Det väst inte har lyckats exploatera är hur mån Putin är om att framstå som 'vald' och hur lite av denna demokratiska anda som faktiskt finns i Syrien - där får man saringas som svar. Putin tycker det är ok - han vill nog gasa Tjetjenien och en hel del andra områden.

Janne

Inga kommentarer: