fredag, april 28, 2017

Det är nya tider!Vi har sett Brexit, valet i USA, valet i Holland och nu snart den andra omgången i Frankrikes presidentval, sen kommer valet i Tyskland, nyval i UK och val till Frankrikes parlament ... en himla massa 'val'!

Alla dessa val har präglats/kommer att präglas av
- alternativa fakta
- fake news
- smal debatt
- nationalism
- otillbörlig påverkan (Putins hackers kommer att få korta fingrar på ett normalhårt tangentbord -
  bråda tider - skördetider)

... men väldigt lite prat om svält, klimat, krig ...

Få är orden sagda i dessa nationella valdebatter - om hur det globala samfundet faktiskt med relativt få namnteckningar skulle kunna få slut på både krig och svält (svälten i Jemen och Sudan (syd som nord) skulle inte finnas om inte kriget var där. Folken i Sudan och Jemen skruvar inte ihop sina vapen i egen smedja - det vet vi - vem som mot kredit säljer eller stöttar med 'bössor' är för mej lite oklart - men alla stormakter har sina fingrar i denna penningstinna syltburk.

Saudi som ska företräda kvinnors rättigheter i FN, är väldigt ivriga att bomba Jemen tillbaka till stenåldern - tragiskt! Detta gör man i en koalition med världens 'främsta' demokrati (som fortfarande hyllar Trumandoktrinen) - samtidigt föder Saudi en snurrig variant av islam - den wahhabitiska - oförsonlig och förtryckande - grunden som IS står på. Men något öppet handslag mellan Saudi och IS har vi inte sett - finner jag inkonsekvent från båda parter.

Det här hänger inte självklart ihop med bokmässan kommande höst i Göteborg - men det hänger nog ihop vare sej vi vill eller inte.

Nu släpper man in den högerextrema publikationen 'Nya Tider' på mässområdet med yttrandefrihet som grund för sitt beslut - jag hoppas att det var så här de mässansvariga tänkte:

Åsikter ska kunna 'slipas' mot varandra och nya ideer kan uppstå - samling vid pumpen och gemensam utblick mot världen - svensk konsensus om det goda samhället.

När man nu valde att öppna dörren för en relativt liten grupp, en grupp av väldigt extrema åsiktsgeneratorer - det är märk väl få individer som får utrymme att tala i Nya Tiders mikrofon. (prova att skriva kommentarer och märk hur snabbt du modereras bort).

Nationalister kan i sin sämsta dager liknas vid fotbollshuliganer - striden är viktigare än själva matchen - domaren är alltid partisk - alla är emot 'oss'. Men huliganerna i vår egen riksdag klär sej inte i något lags färger - nej klädkoden är kostym och ofta väst därunder - bombarjackan är föråldrad.

Nu ska ett av deras indirekta organ in på bokmässan och få möjligheten att reducera all debatt till vad som händer på vår del av en landmassa som i resten av världens ögon är försumbar för resten av världens ekonomi - det kallar jag fåfänga.

Nationalism är med en redan etablerad global ekonomi - vettlös. Det finns snart inga svenska företag som säljer bara till svenskar.

Ni högerspökande borde ha ägnat er kraft åt alla oskyldiga efter sista kriget - ni som inte deltog i förintandet - som inte var nazister - tyskar och andra - men det har ni missat. Ni har missat att belysa etnisk rensning som i grunden var er egen grundläggande idé - den som skedde från fredsdagen 1945?

Nu citerar jag från Expressen ang bokmässan:

Sofia Olsson Olsén, chefredaktör, vd och ansvarig utgivare på Aftonbladet
Anser du att Nya Tider ska få delta på Bokmässan?
– Jag behöver inte dela deras åsikter och vad de står för, men jag tycker de ska få delta. Vi bygger vår demokrati och vårt samhälle på att människor är fria att tycka vad de vill. Yttrandefriheten får vi inte tumma på. 

Christofer Ahlqvist, chefredaktör på Göteborgs-Posten 
Anser du att Nya Tider ska få delta på Bokmässan?
– De kopplingar som finns mellan Nya Tider och Megafonernas film som spridits är allvarliga men jag har svårt att se att Bokmässan ska stoppa någon som inte direkt bryter mot lagen. Däremot måste Bokmässan se till att arrangemanget är säkert och att deltagarna kan känna sig trygga. 

Anders Q. Björkman, biträdande kulturchef på SvD Kultur
 Anser du att Nya Tider ska få delta på Bokmässan?
– Jag tycker att det är ett beslut som bör fattas av arrangörerna av Bokmässan, men i princip anser jag att det bör vara mycket högt i tak. Det vill säga, det bör vara extremt sällan som man så att säga nobbar någon. 

Björn Wiman, kulturchef DN Kultur
Anser du att Nya Tider ska få delta på Bokmässan?
– Bokmässan är en viktig arena för idéer, åsikter och kunskap och skulle klara sig utmärkt utan Nya tider, i synnerhet om mässan följde det strategiska dokument som de själva presenterade i höstas. Den film med hot mot journalister som kan kopplas till tidningen räcker i mina ögon för att diskvalificera dem som relevant deltagare i detta sammanhang.  

Alla dessa sk 'gammelmedia' kommer alltså att delta - de enda som verkar värdera förutsättningarna över tid och på allvar är DN. Expressen avser själva att delta.

Jag botaniserade på den site som själv utropar sej som den som låter alla åsikter komma till tals och jag ger dej ett antal axplock av de åsikter som finns i den här tråden (en enda tråd) - läs själv och fundera över om det här är individer som verkligen vill se två sidor av myntet?

"Jag höll på att sätta morgonkaffet i halsen, av garv... Nordiska Motståndsrörelsen kommer till Almedalen i sommar! Ja, ärligt talat, alla invektiv som haglat över SD, vissa välförtjänta, andra absurda, gör ju att det saknas ord att beskriva NMR. Men precis vad jag sagt i flera år, hatet mot SD, beröringsskräcken och oviljan att ta tag i problemen som SD pekat ut kommer kratta manegen för än värre alternativ, och nu ser dessa alltså ut att komma ut ur garderoben på riktigt.
Reaktioner? Analyser? Kommer detta gynna SD, då de kommer framstå som normala, även för en rabiat kommunist, i jämförelse?"

"Tycker all kritik mot invandringen och mot samhället är bra. Lyssnar mycket på deras radio och gillar den allt som oftast. Allt från mild till mycket stark kritik mot systemet och folkutbytet är av godo.
Ser inga som helst problem eller varför inte även dom skulle vara i Almedalen. Flera "liknande" grupper och organisationer har kommit även tidigare år så det är ingen stor sak i min värld."

"Roligt. Bra att NMR rör sig framåt, då det kommer göra ont för juden Peter Wolodarski och hans så kallade demokratikämpar att inte kunna tysta oppositionen."

"Det är ingen större skillnad på MP och F!, eller för den delen resten av etablissemangspartierna. Det är samma tomma ord byggda på förljugen identitetspolitik, vars praktiska tillämpning blir lika förödande för vår nation.
"Kolsuparteorin" är såklart helt felaktig. Nationalsocialismen vill bejaka människans personlighet på alla plan, ena vår nation i folkgemenskap istället för klasskamp, och skapa en levande tänkande människa, med identitet, arv och historia. Marxismen vill motsatsen."

"Man tog tillbaka områden som ockuperats efter Versaillesfredens, under kriget intog man även strategiskt viktiga områden, precis som de allierade gjorde."

"kul! Bara ylet i massmedia gör det här njutningsfullt. Dock tror jag det finns risk att de blir portade. Vi får se hur starka våra demokratiska rättigheter faktiskt är när hela massmedia försöker angripa dem.  I alla avseenden föredrar jag nazister framför sjuklövern-partier som t.ex. nya moderaterna"

Det finns motsträviga demokrater även i denna tråd och tråden handlar inte om bokmässan - sant! Men den handlar om att cyklopförsedda vill ta över debatten och vrida den varken till vänster eller höger - bara köra oss alla rakt in i graniten - svensk isolering och på något märkligt vis har de alla funnit ut vad en 'sann nationalist' faktiskt är.

Finns det en debatt att ta med dessa - de som vägrar perspektiv? NMR har lyckats att tysta den judiska församlingen i Umeå - dessa på nassekanten kräver samtidigt att få delta i det demokratiska samtalet med oss andra? Hmmm - undrar om det är rimligt?

Dom går enligt min mening inte att debattera med - dom har en ständig femgradig motfråga - ingen annan lösning än  den de ser - ett etniskt homogent Sverige - vad det nu skulle vara? Ska vi stänga sjukhus? Stänga kollektivtrafik? Mm mm

Den faktiska verkligheten är att vårt land skulle lamslås utan våra nya svenskar - vi behöver än fler - faktiskt vore det bra om vi blev ca 25 miljoner i detta land. Då skulle vi ha en egen inre marknad som kan utstå en å annan lågkonjuktur. Spridningen av människor skulle bli större - fler centrala orter - de tre storstadsregioner vi har idag skulle få konkurrera.

Jag tycker inte att man ska tiga ihjäl någon - men de som aldrig vill se andra sidan av myntet och hela tiden presenterar lösrykta 'fakta' - UTAN eget ansvar för det man för fram - som i de flesta fall är om inte direkt lögn så iaf starkt avvikande från en gemensam sanning - de ska inte ha en plats under demokratins tak - det är inte allas frihet som dessa individer eftersträvar - det är allas undfallenhet som är målet.

Stå upp för Sverige - ett demokratiskt och mångtänkande land. Ta debatten med de som faktiskt är konstruktiva - inte med Nazister.

Janne

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så fantastiskt bra skrivet - och modigt!

Jan Paimo sa...

tack anonym! det värmer

janne