onsdag, april 12, 2017

En sekulär stat - en sekulär skola



USAs konstitution framhålls ofta som ett föredöme för att hålla isär religion från statliga institutioner. I praktiken har det inte fungerat och det kan vi se redan i den ström av människor som emigrerade till det nya USA - de var de förtryckta i det gamla Europa som flydde och kunde under den sekulära staten få friheten att uttrycka sin tro på ett helt nytt sätt - bra så långt. Men i den vågen av de troende så fanns varken judar, muslimer, buddister eller andra trosinriktningar i någon nämnvärd omfattning.

Majoriteten var troende med olika varianter på den kristna tron och nu är det i princip regel än undantag att en president i USA måste vara troende och dessutom kristen - kan en ateist erövra presidentämbetet? Troligen inte - inte heller en muslim, jude eller hen av annan tro.

Den sekulära staten har en funktion - men den har i USA svårt att stå emot de krav som kommer från starka kristna grupperingar.

Det gamla Europa byggde vid den tiden på en maktstruktur där kyrkan 'danade' folket - ett uppenbart förtryck på alla plan - eg minst vad gällde själva tron - det var överhöghet och ekonomisk kontroll  makthavaren eftersträvade. Att under emigrantåren i Sverige ens andas en tanke på att förmå de som flydde undan missväxt att stanna kvar, var inget makthavarna såg som något som skulle stärka Sverige. Siffrorna går lite isär, men Sverige förlorade ca en miljon människor i produktiv ålder - de sökte  lyckan på annan plats. Vad hade hänt om den kristna 'högern' gett en hand åt Mobergs utvandrare?

Nu har vi åter en debatt i vårt gamla Svedala - om det sekulära samhället - ska friskolor med en religiös agenda få verka och erhålla 'skolpeng' - mao skattemedel?

Jag är tveksam - jag sopar ingen tro från mattan - alla måste ha rätten att tro - men jag har svårt att se att små barn från dagis och gående genom grundskolan, faktiskt kan formera en egen tro som är förankrad i den egna individen - den påverkan som familj, samhälle och tunn historieskrivning - den kan foga den enskilde in i ett system som handlar mindre om religiös upplevelse - men mer om en låda. En låda av åsikter som den enskilde måste anamma eller hamna utanför.

Rätten till en egen tro måste bygga på att jag själv upplever tron som sann i mej som individ.

Vi ska inte hymla om att Europa och att de flesta av dess länder faktiskt tidigt byggt sin sekulära lagstiftning på en kristen värdegrund - ingen hemlighet - betyder inte att vi ska införa andra rättsnormer - men vi måste vara medvetna om varifrån vi kommer.

Äntligen har man här hemma tagit upp debatten om det rimliga i att skolan 'fostrar' in en ny generation i en viss trosriktning - att föräldar ska ha rätten att bestämma vad deras barn ska tro i ett demokratsikt samhälle? Det faller på sin egen rimlighet, då generella läroplaner syftar till att individen ska fostras till ett eget kritiskt tänkande - då har inte religiösa skolor någon plats i mitt samhälle.

Jag hoppas att alla av alla riktningar drar sitt strå till stacken för ett samhälle där varje medlem av detsamma får forma sin ståndpunkt - sin tro - i polemik med det samhälle man i stunden lever i - allt annat är ett demokratiskt underskott.

Janne

Inga kommentarer: