onsdag, april 05, 2017

Vinst vinst och vinst



Vi har idag det fria vård och skol -valet. Det syftar till att korta vårdköer och ge patienten/eleven/föräldern/pensionären möjligheten att enligt eget kunnande och behov välja fritt bland alla tillhandahållare verksamma inom vård/skola/omsorgs -området.

Man kan redan här konstatera att för att det ska erbjudas ett smörgåsbord av val - så ska man bo i en storstadsregion - testa tex det fria vårdvalet i Dorotea.

All respekt för att prospekterande bolag kan känna det lite lätt kalkat att etablera sej i en kommun med ständigt sjunkande invånarantal - jag skulle med mitt kapital söka mej annorstädes - inte till Dorotea. Självklart sker den dynamiska utvecklingen där pengarna finns och Dorotea må ursäkta - ni är inte attraktiva för de stora riskkapitalbolagen.

Samtidigt kan den där 'undersköterskan' (aldrig hört att någon Uska får mer än 28'/mån) som används i skattedebatten som både fattig och höginkomsttagare - Hen kanske vill starta eget i Dorotea - besöka människorna i sin bygd och ta risken att det fungerar. Startar sitt omsorgsföretag och det råkar gå bra!

Med sin lokala förankring bidrar kanske hen till att en kraft utifrån kommer och föryngrar bygden - Underbart!  Då säger vän av vinst - att korthuset faller om man begränsar vinstuttaget. Jaha - hur då undrar jag?

Låt oss säga att investerat kapital är X och tiden för förväntad vinst är Y - normala regler för investering och avkastning gäller. Med blott en begränsning av vinstuttag - Z - det innebär inte att vi andra plötsligt ska ha del i pengarna som överstiger Z.

De slantarna går självklart tillbaka till verksamheten och den djärva undersköterskan kan utveckla sitt företagande i Dorotea. Begränsningen Z håller borta spekulanter och ger näring åt den lokala förmågan. När det gäller Sveriges icke tätbefolkade områden så tror jag den mest piskade liberal ger mej rätt angående Z - men när vi hamnar i de feta befolkningsområdena, då blir Z hur många andra konstiga krumelurer som helst - då gäller inte vedertagen logik från fjället.

Feta områden finns faktiskt även i Sverige - iaf om man tittar på omsatta pengar - då skriker alla marknadens vänner högt - då ska efterfrågan få avgöra och när man tar upp frågan i riksdagen - då pratar man kvalité - men inte täckning - Mmm jättebra! Lika villkor var man än bor?

Här hemma i Svedala så kan alla som bor inom de tre större länen - flacka sitt län runt för att få vård där man själv tror den är bäst - man kan skicka sin unge från kommun A till B för att utbildningen saknas i A. Hur många län är det som är attraktiva för de stora bolagen? Hur stor del av vårt lands faktiska areal omfattas av det spekulativa intresset?

Jag vet inte - men jag är lite förvånad över att inget vårdbolag köpte in sej i Sollefteå - ett privat initiativ för förlossningsvården hade varit en fjädern i hatten - men den fjädern ville inte det privata initiativet ha. Varför? Är det så att det finns för få som föder barn i norr?

"Låt dom där norrlänningarna försöka hinna fram till sin dj-a kust och gör dom inte det - så borde dom gått en kurs på ABF för att föda i snöstorm."

Så tänkte iaf Landstinget och varför lasta det privata vårdinitiativet - som här hade en fribiljett - jaja - jag bara undrar - den ena med ansvar sviker och den andra påstår sej leverera till den som vill ha.
Ni ser - men jag tror fortfarande på det kollektiva - med nedläggningen av BB i Sollefteå och den brist som finns i det fria vårdvalet så är det du som bor på fel ställe - i fel skede av ditt eget liv - ja i ditt barns liv om vi ska vara noga. Men så är det inte - ge inte upp!

Höj din röst. En gång för länge sen fanns en vision - röda stugor - vita knutar - folkbildning  - utveckling - framtid.

Vem var det som kallade det ett folkhem?  

Jag vill att vi ändrar vår syn på vårt land och att vi samtidigt välkomnar alla nya ögon som kan hjälpa oss framåt. Vi har fastnat i fel debatt och fel bolag äger nu det vi byggt upp under otroligt lång tid före de privata sk initiativen. Låt oss ta tillbaka det vi själva behöver.

 Janne

Inga kommentarer: