torsdag, mars 15, 2012

Ett år av tortyr och slakt i Syrien


Två viktiga länder, Ryssland och Kina sätter krokben och hindrar aktivt FN från att få ett verkligt tryck mot al-Assad. Så vitt jag förstår så är Ryssland en nyckelspelare i sammanhanget och skulle ryssarna inse att slakten i Syrien måste få ett slut, skulle sannolikt Kina bli mer samarbetsvilligt.

Nu är det inte sannolikt att Putin vill släppa det här kortet som han av någon märklig anledning ser som sin trumf. Officiellt är förklaringen att NATO gick för långt i Lybien.

En annan sak är klar - den nya spänning som skapats mellan Ryssland och Kina på den ena sidan och USA med NATO på den andra är en spänning som byggts upp under ett antal år. En orsak är det hot som ryssarna uppfattar med att få nya NATO länder i många fd lydstater plus USAs mål att placera ut en robotsköld i Europa.

Kinas bevekelsegrunder är nog mer på det ekonomiska planet - de har ju med framgång etablerat sej världen över med hjälp av sin kassakista och det tänker man nog inte ge upp.

Det tråkiga är att den ökande rustning som kommer att ske både i USA (om än med färre man på marken) Ryssland och Kina - ökar också exporten av vapen och allt talar för fler väpnade konflikter än färre.

Och nu kommer jag till EUs ansvar att sätta tryck på Putin, Det hörs inte mycket från EU och inte från Carl Bildt som representant för det neutrala landet Sverige.

Tyskland som tryckte på så hårt för att få till den tveksamma gasledningen kanske är tyst för att man vill ha gas oavsett om det dör syrier eller inte? Putin har och har haft en speciell relation till Tyskland, därför kanske tyskarna kan göra en vettig insats för att upplysa despoten i öst om sakernas tillstånd?

Det som jag tror skulle vara en av de vettigaste åtgärder man kan vidta är att helt sonika frysa Putins privata tillgångar inom EU - det skulle skapa frågor därhemma - hur ser dom på vår president? Det är väl bara att inse att vi i väst lät honom slå ihjäl folket i Tjetjenien och föra blixtkrig mot Georgien. Putin skulle tappa i prestige om hans konton plötsligt gick till Amnesty ...

Allvarligt - våra makthavare har ett ansvar även för Putins blodiga händer.

Inga kommentarer: